Átlag 128 ezer forint 13. havi jutalomra

Vágólapra másolva!
A legtöbb tizenharmadik havi bért az államigazgatásban dolgozó főosztályvezetők vihetik haza, átlagosan mintegy 700 ezer forintot - idézi a Napi Gazdaság a Merces, a Workania égisze alá tartozó bérinformációs portál elemzését. Az anonim felmérésben 101 ezer munkavállaló regisztrációs adatait és 35 ezer önéletrajzát vették figyelembe.
Vágólapra másolva!

A felmérésben részt vevők csupán 33 százaléka számíthatott decemberben - esetleg januárban - 13. havi fizetésre, amelynek átlagos összege bruttó 128 ezer forint.

Ezzel a töbletjuttatással leginkább az állami szférában dolgozók tervezhetnek, a válaszadók 67 százaléka, átlagban 116 ezer forintot kapott. A külföldi tulajdonban lévő cégeknél dolgozóknál ez az arány jóval alacsonyabb (32 százalék), ám az átlagos összeg magasabb: 158 ezer forint. Legritkábban a belföldi tulajdonban lévő cégek alkalmazottai jutnak 13. havi fizetéshez: mindössze 18 százalékuk, s ők átlagosan 118 ezer forintot kapnak.

E juttatásnál gyakrabban alkalmazott motivációs eszköz az év végi jutalom, jutalék, prémium, de a magyarországi dolgozóknak kevesebb mint a fele (43 százalék) részesül ebben, átlagosan bruttó 143 ezer forinttal. Amíg a legjobb helyzetben lévő Komárom-Esztergom megyében a dolgozók 47 százaléka részesült valamilyen juttatásban, addig Tolna megyében a válaszadók 39 százaléka. Leginkább a külföldi tulajdonban lévő vállalatok gyakorlatára jellemző ez az ösztönzési forma: 55 százalék kapott év végén jutalmat vagy prémiumot. Alig maradnak el tőlük az állami tulajdonban, köztulajdonban lévő vállalatok: a felmérés résztvevőinek 52 százaléka számolt be ilyen juttatásról. A belföldi magántulajdonban lévő cégeknél alkalmazásban lévők csupán 32 százaléka számíthatott év végi jutalomra vagy prémiumra.