Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság vizsgálja a magyar állam Pápai Hús Zrt.-nek nyújtott garanciavállalását. A Bizottság nyilvános forrásból értesült az állami szerepvállalásról és felvette a kapcsolatot a magyar hatóságokkal - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Ahogy az [origo]-n korábban olvasható volt, a felszámolás alatt álló Pápai Húst a cég középvezetőiből, beszállítókból, a helyi önkormányzat és a helyi vízműből álló Pápai Hús 1913 Kft. vásárolná meg. Az ehhez szükséges forrásokat a Magyar Fejlesztési Bank hiteléből fedeznék, amely garantálásáról még novemberben döntött a kormány.

Az 5,5 milliárd forint garancia viszont, mivel a vevői körnek nyújtott vásárlási előny burkolt állami támogatásnak minősülhet, így az Unió versenyjogi szabályozásába ütközhet. Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi- és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára szerint a Bizottság minden ilyen tranzakciónál vizsgálódik, és itt szó sincs burkolt állami támogatásról.

Szerinte azért nem lehet szabálytalan, mivel az MFB-hitelt az új tulajdonosoknak vissza kell fizetniük, a fedezet pedig a vállalat vagyona. Az államtitkár azonban azt gyanítja, hogy Brüsszel nem magyar újságokból értesült az ügyletről, hanem valaki felhívta rá a figyelmét. A Magyar Húsiparosok Szövetsége sérelmezi, hogy az ágazat többi tagja nem jut ilyen állami segítséghez. Éder Tamás, a szövetség elnöke azonban leszögezte, hogy semmilyen hivatalos formában nem kezdeményeztek vizsgálatot a Bizottságnál - írja a Világgazdaság.