Egyszerűsíti a számlázást az EU

Vágólapra másolva!
Az elektronikus számlázás Európai Unión belüli elterjesztésére tett javaslatot szerdán az Európai Bizottság, az intézkedés célja, hogy tovább csökkentse a cégek adminisztratív terheit. Kovács László adópolitikai és vámuniós felelős - a témáról Brüsszelben Günter Verheugen ipari biztossal közösen tartott sajtótájékoztatóján - elmondta, ez a fajta számlázás nagyobb ellenőrzést tesz lehetővé, és könnyebb a vállalatok szempontjából.
Vágólapra másolva!

Ma sok szabály van, és minden vállalat másképp alkalmazza. A jövőben kevesebb szabály lesz, de egységesen alkalmazzák majd - fejtette ki a magyar biztos. Az elektronikus számlázás, ha azt mindenki alkalmazná, uniós szinten körülbelül 18 milliárd euró megtakarítást jelentene a gazdasági élet szereplői számára. Ez jelentős összeg, miközben az EU egész éves költségvetése nem sokkal több, mint 100 milliárd euró.

Az adóügyi biztos javaslata az elektronikus számlázás terjesztése mellett egyszerűsíti, modernizálja és egységesíti az úgynevezett európai uniós áfairányelv számlázásra vonatkozó szabályait. Kovács László jelezte azt is, hogy a jelenlegi rendszer megkönnyíti az úgynevezett körhinta-adócsalást is, vagyis a körbeszámlázásos áfacsalást az EU-n belül.

Az elektronikus számlák kibocsátásához ezentúl nem lesz szükség sem minősített elektronikus aláírásra, sem elektronikus adatcserére. Lehetővé válik a számlák elektronikus úton való őrzése még abban az esetben is, ha azt előzetesen papír alapon bocsátották ki. A javaslat egységesíti a számlázásra vonatkozó szabályokat a tagállamok által eddig alkalmazott számos kivétel megszüntetésével, valamint azonos iratmegőrzési határidőt vezet be a számlákat illetően.

Könnyebb lesz a kisvállalkozásoknak

A bizottság szerint mindez főként a kis- és középvállalkozások számára jelent könnyítést, hogy szélesebb körben alkalmazhatnak egyszerűsített számlát, például az áfamentes, a végső fogyasztóknak kibocsátott, valamint a 200 eurót el nem érő végösszegű számlák esetében.

Az új szabályok tovább erősítik az adóhatóságok rendelkezésére álló eszközöket, hogy megakadályozzák az adócsalást: szigorodnak az áfalevonás feltételei is, ami a jövőben csak érvényes számla birtokában gyakorolható, és a számla tartalmára vonatkozóan is változnak az előírások.

Megtizedelik a "jogszabálydzsungelt"

A javaslat beleilleszkedik az EU-nak abba a törekvésébe, hogy egyszerűsítse, valamint átláthatóbbá és érthetőbbé egye az uniós "jogszabálydzsungelt". Verheugen erről elmondta, hogy a gazdasági és pénzügyi válságra adott európai válasz egyik kulcseleméről van szó.

A bizottság most mutatta be az eddigi egyszerűsítésre tett lépések felülvizsgálatát, amelynek legfőbb tanulsága, hogy "a polgároknak és a gazdasági társaságoknak, elsősorban a kis- és középvállalkozásoknak máris számtalan előnye származik az egyszerűsített intézkedésekből és az adminisztratív költségek lefaragásából".

A radikális egyszerűsítés során eddig mintegy 1300 jogszabály hatályon kívül helyezését javasolták - ha ez mind megvalósul, az uniós jogszabályok összességének gyűjteménye közel 10 százalékkal lesz soványabb. Az adminisztratív terhek csökkentésére irányuló, már előterjesztett vagy tervezett intézkedéseknek köszönhető megtakarítás 30 milliárd eurót tesz ki.

Huszonegy tagállam - köztük Magyarország - már el is indította e terhek csökkentésére irányuló nagyszabású országos szintű programjait - emlékeztetett Verheugen.