Tízmilliárdos adósságot görgetnek az intézmények

Vágólapra másolva!
Három éve nem volt olyan alacsony a költségvetési intézmények tartozása, mint a múlt hónapban, de így is meghaladja a 10 milliárd forintot. Az összeg zöméért orvos-egészségügyi centrummal rendelkező egyetemek felelősek - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Decemberben a kormány több tíz milliárd forintnyi tartalékot szabadított fel a 2008-as költségvetésből, így várható volt, hogy az elmúlt évekhez képest nem túl magas költségvetési intézményi adósságállomány tovább csökken. Az államkincstár most közétett adatai szerint 2008 decemberének végén a költségvetési intézmények adóssága 10,2 milliárd forintra rúgott, ami 3,7 milliárd forinttal alacsonyabb a novemberi és mintegy 800 millió forinttal a múlt év eleji tartozásállománynál.

A decemberi többletpénzekből az adós intézmények 3,1 milliárd forint értékben törlesztették beszállítóik követelését. Az állammal (jelesül az adóhivatallal) szembeni tartozás (adó, járulék) nem jellemző a költségvetési intézményi körben, a teljes tartozás csupán három százaléka. Látványosan csökkent a Miniszterelnöki Hivatalhoz és a honvédelmi tárcához tartozó intézmények tartozásállománya, ez utóbbiak gyakorlatilag felszámolták 1,6 milliárd forintos adósságukat.

A decemberinél alacsonyabb - 9,5 milliárd forintos - adósságállományról legutóbb 2005 augusztusában számolt be a Magyar Államkincstár. A most nyilvántartott tartozás valamivel kevesebb mint harmada (2,9 milliárd forint) a Pécsi Tudományegyetemen alakult ki még évekkel ezelőtt. Az összes adósság háromnegyedét az Oktatási és Kulturális Minisztérium fejezethez tartozó intézmények halmozták fel, ezen belül nagyrészt az orvos-egészségügyi centrummal rendelkező egyetemek.