Franciaország új atomerőművet épít

Vágólapra másolva!
Az elnöki hivatal közleménye szerint a normandiai Penly-ben 2012-ben kezdődhet meg egy második, a jelenleg legkorszerűbbnek számító harmadik generációs atomfúziós reaktor építése Franciaországban, amelynek megvalósításában az állami tulajdonú Électricité de France (EdF) mellett a magánkézben lévő GdF-Suez is szerepet kap. A reaktor 2017-ben kezdheti meg működését.
Vágólapra másolva!

Franciaország energiaellátásának jelenleg 80 százalékát atomerőművek biztosítják. A francia parlament döntése nyomán 2012-ben helyezik üzembe a észak-franciaországi Flamanville-ben a jelenleg legkorszerűbb demonstrációs atomerőművet, az 1600 MW teljesítményű európai nyomottvizes reaktort (EPR). Ez fokozatosan venné át a jelenleg 19 francia atomerőműben működő 58 reaktor munkáját.

Franciaországban a második EPR megépítését júliusban jelentette be Nicolas Sarkozy államfő, csütörtök esti közleményében pedig megjelölte az építkezés kezdetének időpontját és pontos helyszínét is. A 2012-ben az EDF irányítása alatt meginduló építkezésben kisebbségi tulajdonosként szerepet kap a GdF-Suez, s az elnöki közlemény szerint más olyan partnerek is meghívást kapnak, amelyek érdekeltek a befektetésben és az elektromos energia szolgáltatásában. Ezzel először juthatnak szerephez a nukleáris energia termelésében magáncégek Franciaországban.

Az EdF és a GdF-Suez vezetői egyaránt üdvözölték "a nukleáris ipar számára kiváló hírt", s Sébastien Jumel, a normandiai Dieppe városának kommunista polgármestere pedig azt hangsúlyozta, hogy több ezer új munkahelyet fog teremteni a régióban az új atomerőmű várhatóan öt évig tartó építése.

Mivel az EdF az átlagosan most 22 éves hagyományos reaktorok élettartamát 60 évre kívánja meghosszabbítani, az atomfúziós reaktorok elsősorban az energiaexportban és az elektromos gépjárművek fejlesztésében juthatnak majd szerephez.