Hogyan bírságol az APEH?

Vágólapra másolva!
Az adóhivatal közzétett a honlapján egy bírságolási kézikönyvet, amelyből az adózók megtudhatják, hogy a revizorok milyen elvek alapján szabják ki a bírságokat, kire pikkelnek és mit tekintenek enyhítő körülménynek. 
Vágólapra másolva!

A dokumentum összeállításának vezérelve az volt, hogy az eddig is meglévő és közzétett szankciókat egy helyre gyűjtve találhassák meg az érdeklődők - áll az APEH közleményében.

A 46 oldalas kézikönyv az adózás rendjéről szóló törvény, és az abban foglalt szankciók alapján készült és tartalmazza az adóhatóság által a bírságok megállapítása és kiszabása során alkalmazott - általános, valamint az egyes cselekményeknél, mulasztásoknál irányadó - elveket. A kézikönyv hagyományos, nyomtatott formában nem jelenik meg, de az interneten frissül, amennyiben a jogszabályok, illetve a szankciók változnak.

Az APEH a szankcionálási gyakorlatát úgy alakítja, hogy biztosítsa az eljárás átláthatóságát, a szubjektív elemek kizárását, valamint az egységes országos fellépést, továbbá, hogy az adózókat a jogszabályok rendelkezéseinek betartására ösztönözze - hangsúlyozza az APEH közleménye. Adóhatósági bírság alkalmazására csak a teljesen feltárt és kétséget kizáróan bizonyított eljárás alapján kerülhet sor, melynek során bizonyítás az állami adóhatóság feladata. Persze vannak olyan esetek, amikor ez nem így van, például a vagyonosodási vizsgálatoknál.

Az adóhatóság eljárása során minden esetben köteles az adózó javára szóló körülményeket, bizonyítékokat is feltárni, és döntése során figyelembe venni. Ilyen enyhítő körülmény például, ha az adózó adózási gyakorlattal nem rendelkezik, vagyis egy évet meg nem haladóan működik, vagy életében először adózik, vagy hasonló mulasztás miatt korábban még nem szankcionálták. Elnézőek a revizorok az adózóval, ha olyan új jogszabályi rendelkezés téves értelmezése okozta a mulasztást, mellyel kapcsolatban egységes joggyakorlat még nem alakult ki. Az adózót mentheti az is, ha egyszerű - például kisipari- tevékenységet folytat.

Az adózó terhére értékelhető körülmény ha nagy, több mint egy éves adózási gyakorlattal rendelkezik, vagy ha ugyanaz hiba, jogsértés miatt már többször volt szankcionálva. Ront a helyzeten az is, ha több éve hatályos, egyértelmű jogszabályi rendelkezést hagyott figyelmen kívül, illetve sértett meg az illető.

Nem számíthat sok jóra az, akinél az adóhiány a bevétel eltitkolásával, a bizonylatok, könyvek, nyilvántartások meghamisításával, megsemmisítésével összefüggésben keletkezett. Ilyen esetben február elsejétől akár 75 százalékos bírságot is kiszabhatnak a revizorok. A bírságolási gyakorlat más pontokon is változott februártól, ezért is érdemes lehet átböngészni a kézikönyvet.