Új papírgyár épül Dunaújvárosban

Vágólapra másolva!
Júliusban megkezdődi a termelést a Hamburger Hungária Kft. mintegy 50 milliárd forintos költséggel épülő, dunaújvárosi csomagolóanyag-gyára - közölte Bencs Attila és Braunecker Antal, az osztrák Prinzhorn csoporthoz tartozó kft. két ügyvezetője szerdán sajtóbeszélgetésen.
Vágólapra másolva!

A gyár - amely az eddigi legnagyobb, magánerős környezetvédelmi beruházás - a mintegy félmillió tonna itthon keletkezett hulladékpapírból 400 ezer tonnányit dolgoz majd fel, s évi 350 ezer tonna, speciális igényeket kielégítő, különlegesen vékony, könnyű csomagolóanyagot állít elő. Az ugyancsak az osztrák cégcsoport tulajdonában levő Dunapack Zrt. meglevő dunaújvárosi papírgyárával együtt évi mintegy 600 ezer tonna hullámpapír alapú csomagolóanyagot gyártanak majd néhány éven belül Dunaújvárosban.

Ezzel a telephely az ötödik legnagyobb papírgyártóvá válik Európában. Az új beruházás közvetlenül 280, közvetve mintegy 600 új munkahelyet teremt a térségben. Az új gyár termékeinek zömét a kelet-európai régióban értékesíti majd, 10-15 százaléka pedig Nyugat-Európában talál gazdára.

A cég vezetői szerint az új papírgyár erőssége lesz, hogy olyan térségben értékesíti termékei többségét, ahol a prognózisok szerint a gazdasági világválság idején is lesz gazdasági növekedés, továbbá hogy versenyképes, az új gépsoron kedvező termelési költséggel előállított csomagolóanyaggal tud piacra lépni. A beruházás megvalósításához mintegy 3,4 milliárd forintos állami támogatást kapott a cégcsoport - hangsúlyozták az ügyvezetők.

Az új üzem építése 2007-ben kezdődött, tavaly októberben már szerkezetkész volt. Jelenleg 1100-1200 szakember dolgozik folyamatosan az építési, szerelési munkálatokon, de az utolsó időszakban 1500-ra is nőhet a számuk. Újságírói kérdésre az ügyvezetők kijelentették, a válság miatt nem lesz leépítés a cégnél, s a szociális juttatások területén sem várható visszalépés.