Brazil-ukrán verseny a legnagyobb bolgár acélműért

Vágólapra másolva!
Brazil és ukrán vevő verseng a bolgár Kremikovci acélmű többségi részesedéséért, a brazil CSN acélgyártó a hírek szerint már csütörtökön tárgyalásokat kezdett a bolgár kormánnyal.
Vágólapra másolva!

A CSN 400 millió dollárt fektetne négy év alatt a legnagyobb bolgár acélműbe, és garanciát vállalna a dolgozók munkahelyének megőrzésére. Az ukrán Smart csoport öt évre 200 millió eurót ígért, és környezetvédelmi beruházásokra is kötelezné magát.

Az acélmű csődjét tavaly augusztusban mondta ki egy bolgár bíróság, miután már huzamosabb ideje a csőd szélén állt, a hitelezőkkel szembeni adóssága elérte az 1,6 milliárd dollár. Az új többségi tulajdonosnak a tartozásokat is ki kell majd fizetnie.

Tavaly október óta az acélmű fő nyersanyagszállítója felfüggesztette szállításait, az acélmű két kemencéjét emiatt le kellett állítani.

Az indiai acélmágnás, Pramod Mittal 71 százalékos részesedéssel rendelkezik a bolgár cégben, amely 8 ezer embert foglalkoztat. A vállalatban 25,3 százalékos tulajdonhányada van a bolgár államnak. A bíróság csődöt kimondó határozata nyitotta meg az utat a 71 százalékos részesedés eladása előtt stratégiai befektető számára.