Vágólapra másolva!
A vártnál nagyobb bevételre tett szert a brit-holland Unilever a negyedik negyedben, és jelentősen nőtt a fogyasztási cikkek széles körét gyártó és forgalmazó óriásvállalat adózott eredménye is.
Vágólapra másolva!

A bevételt az javította, hogy az eladások mennyiségi visszaesését, illetve a nyersanyagok drágulását ellensúlyozták az áremelések. Az adózott eredmény azért nőtt jelentősen, mert a társaság eladta egyebek mellett a Bertolli céget egy spanyol vállalatnak.

A bevétel összehasonlítható alapon 7,3 százalékkal, a folytatódó tevékenységekből 3 százalékkal nőtt, 10,15 milliárd euróra a tavalyi év utolsó három hónapjában. Az elemzői várakozások 6 százalékos növekedésről szóltak.

Az adózott eredmény 58 százalékkal emelkedett 1,14 milliárd euróra az egy évvel korábbi 721 millióról. Elemzők 896 milliót vártak.

A társaság a bizonytalan gazdasági kilátásokra hivatkozva nem adott ki előrejelzést az idei évre.

Korábban a cégcsoport azt tervezte, hogy évente 3-5 százalékkal növekszik a bevétel összehasonlítható alapon, s az üzemi profitráta 15 százalék, vagy ennél több lesz 2010-ben a 2008. évi 14,6 százalékot követően. A ráta a negyedik negyedben 0,7 százalékponttal csökkent, miközben a várakozások növekedésről szóltak. A harmadik negyedben még 50 bázisponttal emelkedett a ráta.