Csökkent a GlaxoSmithKline profitja, leépítenek

Vágólapra másolva!
A legnagyobb európai gyógyszergyár - világszinten a második az amerikai Pfizer mögött -, a brit GlaxoSmithKline (GSK) profitja közel 10 százalékkal csökkent a tavalyi utolsó negyedévben. A csoportnál megerősítették, hogy megtakarítási programmal, elbocsátásokkal akarnak úrrá lenni a nehézségeken.
Vágólapra másolva!

Olvassa el itt a válság híreit!

A GlaxoSmithKline adózott eredménye egymilliárd font volt a tavalyi utolsó negyedévben, egy évvel korábban 1,1 milliárd font volt. A profitot a nagyobb kutatás- fejlesztési költség, a lejáró szabadalmak megújítása és egy 400 millió dolláros jogi költség terhelte.

Az eladások 6,91 milliárd fontra nőttek az egy évvel korábbi 5,97 milliárdhoz képest, közölték a csoportnál csütörtökön.

Az eredményekkel együtt azt is bejelentették, hogy a cég átalakításba kezd, amely várhatóan évi 1,7 milliárd fontos megtakarítással jár 2011-ig. Eredetileg csak évi 700 millió fontos költségcsökkentést terveztek.

A terv keretében - amelynek kezdeti költsége 3,6 milliárd font - többezer állást akarnak megszüntetni. Számokat még nem közöltek, a brit sajtó a leépítendő munkahelyek számát 10 ezerre teszi világszerte a cégnél, amely mintegy százezer embert foglalkoztat.