Növekedést jósol a román jegybank

Vágólapra másolva!
A Román Nemzeti Bank (BNR) szerint az idén is lesz gazdasági növekedés Romániában - jelentette ki pénteken Mugur Isarescu román jegybankelnök.
Vágólapra másolva!

A román kormány ez évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol. Az Európai Bizottság becslése szerint 2009-ben a bruttó román hazai termék (GDP) csak 1,75 százalékkal bővül, míg a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) egy hétig Bukarestben tartózkodó küldöttsége szerint akár recesszió is bekövetkezhet az idén a román gazdaságban.

Az Agerpres román hírügynökség szerint Isarescu nem mondott konkrét számot arról, hogy a BNR pontosan mekkora gazdasági növekedéssel számol, de jelezte: reálisnak tartja a román kormány által kidolgozott költségvetés-tervezetbe foglalt számokat. Ugyanakkor elmondta: valamivel kisebb értékű gazdasági növekedésre számítanak, mint a kormány, és a tervezett 2 százalékos költségvetési hiányt is nagyon nehéz lesz teljesíteni.

Isarescu szerint azonban a BNR arra számít, hogy az idén is nő majd a román gazdaság, ami nem jelenti azt - utalva az IMF jelentésére -, hogy "konfliktusba kerültek" a nemzetközi pénzintézettel. Rámutatott: értékelik a valutaalap szakértői által a román gazdaságról készített jelentést, ugyanis - mint mondta - nekik kötelességük, hogy a legkedvezőtlenebb forgatókönyvvel is számoljanak.