Vége a szünetnek, jöhetnek a Daciák

Vágólapra másolva!
Két hétig tartó kényszerszabadság után hétfőtől ismét munkába állt az Automobile Dacia gépkocsigyár mintegy hétezer alkalmazottja.
Vágólapra másolva!

A francia Renault tulajdonában lévő romániai gyár az elmúlt négy hónapban ötször állította le a termelés az egyre csökkenő kereslet miatt.

Az üzem a 2008-ban gyártott autók több mint egyharmadát Romániában értékesítette, így főleg a romániai kereslet zsugorodása kényszeríti a gyár vezetőségét a termelés időszakos szüneteltetésére. A most véget ért, január 26. és február 8. közötti kényszerszabadság a gyár dolgozóinak körülbelül a felét érintette. (A hétezer munkás egyébként erre az időszakra is megkapja fizetésének 85 százalékát.)

Az Automobile Dacia azonban nincs még túl a nehéz időszakon. A Ziarul Financiar című gazdasági-pénzügyi napilap szerint amennyiben az eladások továbbra is alacsony szinten maradnak, február és március folyamán újabb részleges leállásról dönthet az üzem vezetősége.

Ebben az esetben nagy valószínűség szerint a vállalat leépítésre kényszerül, ami a gyárnak alkatrészeket gyártó cégeket is súlyosan érintené - írja a román lap, amely januárban közel 70 százalékkal kevesebb autó talált gazdára, mint egy évvel korábban.