Vállalati bajok Romániában

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

A csőd szélén áll a romániai Celrom papírgyár, amelynek 800 alkalmazottja hétfőn az üzem udvarán tüntetett az elmaradt béreket követelve, az IAR Ghimbav repülőgépgyár pedig ismét kényszerszabadságra küldött 150 dolgozót.

A Szörényváron (Drobeta Turnu Severin) működő Celrom dolgozói amiatt elégedetlenek, hogy egy hónappal ezelőtt azt mondták nekik: február 9-én újraindul az üzem. Ehelyett hétfőn kiderült, hogy a gyár továbbra is szünetelteti a termelést. A Realitatea hírtelevízió szerint a Celrom a csőd szélén áll, hiszen 14 millió euró adósságot halmozott fel, január 19. óta pedig árammal sem látják el a gyárat. Az üzem vezetősége decemberben küldött kényszerszabadságra mintegy 800 dolgozót, vagyis szinte a gyár valamennyi alkalmazottját. A tiltakozók szeptembertől elmaradt béreiket követelték a hétfői tiltakozó akción.

Az IAR Ghimbav repülőgépgyár is nehézségekkel küszködik, így hétfőtől a vidombáki (Ghimbav) üzem ismét 150 dolgozót kényszerszabadságra küld. A gyár januárban teljes mértékben szüneteltette termelését, ami 900 dolgozót érintett.