Indokolatlanul jó hír érkezett Amerikából

Vágólapra másolva!
Az USA kiskereskedelme váratlanul növekedésnek indult januárban, ezzel hat hónap után először nőtt a kereskedelmi minisztérium által közölt mutató. Az előző fél évben ugyanis mindvégig visszaesett a tengerentúli forgalom.
Vágólapra másolva!

Az előző hónapban még 3 százalékos visszaesést regisztráltak a Bloomberg hírügynökség szerint. Elemzők ugyanakkor kétségbe vonják, hogy tartós lenne a kiskereskedelmi forgalom növekedése, hiszen a munkanélküliek száma emelkedik az Egyesült Államokban.

Az sem kizárt, hogy a karácsonyi szezon után sokan éltek a leértékelések, kiárusítások lehetőségével, így a kiskereskedelmi forgalom növekedése akár a karácsonyi szezon kényszerű "eltolásának" is tekinthető. Méghozzá olyan időszakra halasztották a vásárlásokat sokan, amikor olcsóbban jutnak hozzá bizonyos cikkekhez.

A munkanélküliek száma Amerikában elérte csütörtökön a 4,8 milliót, ami rekordnak számít. A mostani kiskereskedelmi adat ezért érthetetlen a szakértők számára, hiszen az elemzők 0,8 százalékos visszaesést vártak. Ugyanakkor a Bloomberg felhívja a figyelmet arra, hogy a mostani kiskereskedelmi adatokat nem korrigálták az inflációval, így azok az áremelések hatását is tükrözik. (Így például az üzemanyagok drágultak januárban, e hatás is közrejátszhat a forgalomnövekedésben.)

Emelkedtek az eladások az elektronikai cikkek, a készülékek, berendezések, a ruházat, az élelmiszerek és az italok esetében. Csökkent viszont az építőipari anyagok és a bútorok értékesítése.