Már börtön is fenyegeti a kartellezőket

Vágólapra másolva!
Új eszközökhöz nyúlt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) és feljelentést tett a legutóbb feltárt útkartellezés miatt. Nagy hatalmú érdekcsoportoknak tesz keresztbe a hivatal, így politikusok részéről is érkezik telefonhívás - derül ki a hivatal elnökével, a Népszabadság által készített interjúból.
Vágólapra másolva!

Nagy Zoltán, a GVH elnöke szerint a bírságolás kevés a kartellek és a bankok egyoldalú szerződésmódosításaik elleni harcban, emellett törvénymódosítás is szükséges. Az Országgyűlés a napokban kezdi az általános vitáját a pénzügyminiszter által beterjesztett javaslatnak, amely a bankok erőfölényét korlátozná.

Az útépítések körüli kartelleket a milliárdos nagyságrendű büntetések sem riasztották el. Ennek okát Nagy Zoltán sok mindenben látja: például a kartellező cégek alkalmazkodtak a helyzethez. A társaságok jó nevű ügyvédi irodákat bíznak meg azzal, hogy készítsék fel őket arra, hogy mi a teendő egy GVH vizsgálat esetén.

A közbeszerzési eljárások kiíróinak is hatalmas a felelősségük, mégsem tesznek meg mindent a kartellek ellen. Sőt, az elnök utalt rá, hogy esetleg van olyan is, amikor a kiíró maga is szervezi a kartellt. A közbeszerzés pályázatának részletessége jó eszköze a versenykorlátozásnak, a kiírók pedig rendszerint ismerik az adott piac viszonyait. Nagy szerint aki odafigyel, az látja, amikor kartellezés folyik.

Amióta bűncselekménynek minősül a kartellezés, most tette meg a hivatal az első feljelentést. A Nógrád megyei útkartell vizsgálata befejeződött, a hivatal meg sem várja a jogorvoslási eljárás végét, máris feljelentést tesz. Nagy Zoltán szerint már a büntetőeljárás léte is sok esetben elég az elrettentéshez, mivel a kartellezők rendszerint nagy nevű cégvezetők a szakmában.

Hátráltathatja viszont a büntethetőség a vizsgálatokat, mivel az alkalmazottak nehezebben szólalnak meg annak tudatában, hogy főnökük akár börtönbe is kerülhet. Ennek mérséklésére az lehet megoldás, ha informátori jutalmat biztosítanak: a hivatal javaslata szerint a legsúlyosabb esetekben a pénzbüntetés egy százalékát kapná az informátor.

A vállalati vezetők szoktak politikusi kapcsolataikkal előhozakodni, de Nagy szerint a politikai védettség csak a GVH belépéséig él. Ennek ellenére a hivatal munkatársait érték már fenyegetések, hogy kirúgatják őket. Egyes esetekben politikusok is telefonálnak, és értetlenkednek egy-egy eljárás kapcsán, netán a határidőkre hivatkoznak.

A kartellező cégek kizárását a közbeszerzésekből nem könnyű eredményesen véghezvinni, mivel azok előre készülnek, és megcsinálják saját "klónjaikat". Sokszor nem is Magyarországon, ezzel is megnehezítve a versenyhatóság dolgát - írja a Népszabadság.