Vágólapra másolva!
A Spar Österreich-Gruppe élelmiszer-, vegyesbolt- és sportszer-kereskedelmi hálózat rekord bevételt ért el tavaly, és idén is további nagy beruházásokkal akar szembe menni a gyenge konjunktúrával.
Vágólapra másolva!

A teljes bevétel tavaly 10 százalékkal, 10,88 milliárd euróra emelkedett, ez rekord, először haladta meg a 10 milliárdot, jelentették az osztrák csoportnál csütörtökön.

Ausztriában 6,4 százalékkal 4,8 milliárd euróra nőtt a bevétel az élelmiszer-kereskedelemből, jócskán meghaladva a 3,8 százalékos országos átlagot. Ezt az árpolitikának tulajdonítják: tavaly Ausztriában az élelmiszerek átlagosan 6,3 százalékkal drágultak, de a Spar saját márkái csak 3,1 százalékkal lettek drágábbak. A vevők ezt azzal jutalmazták, hogy a saját márkák kereslete 19 százalékkal nőtt.

Külföldön - Olaszországban, Szlovéniában, Horvátországban, Magyarországon és Csehországban - az élelmiszer-kereskedelmi bevétel 15,7 százalékkal - változatlan valutaárfolyamokkal számolva 17,7 százalékkal - 4,29 milliárd euróra gyarapodott.

Ehhez hozzájárult hat új hipermarket és 267 új szupermarket, részben a Plus üzletlánc megszerzése. A Hervis sportszer-kereskedelmi részleg 7,3 százalékkal, 409,6 millió euróra növelte bevételét.

Magyarországon a Spar-csoport tavaly júliusban megvette a Plus-hálózat 177 boltját. Magyarországon a bevétel 31,5 százalékkal - változatlan valutaárfolyamon 25,1 százalékkal - 1,4 milliárd euróra nőtt tavaly, közölték csütörtökön.

A Spar Ungarn-részleg jelenleg 391 boltot üzemeltet, és márciusban Székesfehérvárott nyílik meg a Spar-csoport századik hipermarketje külföldön, amely Magyarországon a harmincadik lesz, írták a beszámolóban.

Idén 800 új munkahelyet hoz létre a Spar-csoport Ausztriában, továbbá Ausztriában és külföldön körülbelül 500 millió eurót költenek a további terjeszkedésre. A csütörtökön megjelent beszámoló szerint a Spar-csoportnál úgy vélik, ezzel a cég "aktívan hozzájárul a konjunktúra fejlődéséhez".