Változnak a foglalkoztatást segítő támogatások

Vágólapra másolva!
Egyebek mellett a keresetpótló juttatás és a munkahelymegőrző támogatás szabályait is módosította a szociális és munkaügyi miniszter abban a rendeletében, amely a foglalkoztatást elősegítő támogatásokat szabályozó 1996-os alaprendeletet szabta újra - a jogszabály a Magyar Közlönyben jelent meg.
Vágólapra másolva!

A foglalkoztatási törvény alapján keresetpótló juttatás jár annak, aki részt vesz a munkaügyi központ által felkínált képzésben. A keresetpótló juttatás nem lehet kevesebb a minimálbér 60 százalékánál, és a maximuma a minimálbér összege. A szociális és munkaügyi miniszter mostani rendelete azt írja elő, hogy az előbbi kereten belül magasabb juttatás jár annak, aki első szakképzésben vesz részt, vagy pedig olyan szakmát tanul, amely a munkaerőpiacon keresett, illetve egy vagy több 18 év alatti gyermeket egyedül tart el.

A munkaügyi központ kezdeményezheti olyan megállapodás megkötését, amelynek keretében támogatást ad az állam által elismert szakképzés, illetve a C, D és E kategóriás jogosítvány megszerzéséhez, a munkaadó pedig vállalja, hogy a képzésben részvevőt már a képzés alatt, vagy pedig azt követően alkalmazza. Az ilyen képzést, illetve az abban részvevővel történő munkaviszony létesítését a munkaadó is kezdeményezheti. A munkaadó a képzési díj 60 százalékát kaphatja meg támogatásként. A támogatás azonban 80 százalék is lehet akkor, ha a munkaadó kisvállalkozás.

Változtak a munkahely-megőrző támogatás szabályai is. Eddig nem kaphatott ilyet az a cég, amely a megelőző két évben már hozzájutott munkahely-megőrzési támogatáshoz. Az új szabály szerint az ilyenkor előírt foglalkoztatási kötelezettség lejártától számított fél évig újabb támogatás nem kérhető. A módosítások február 23-án lépnek hatályba.