4 milliárdos beruházás Tatán

Vágólapra másolva!
Egy új termék gyártása és jelenlegi kapacitásai bővítése érdekében 4 milliárd forintos beruházással technológiai fejlesztést hajt végre és gyártócsarnokot épít Tatán az ipari hőcserélők gyártásával foglalkozó Güntner-Tata Kft.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM) egyedi kormánydöntés alapján nyújtott támogatással segíti a fejlesztések megvalósítását, az erről szóló szerződést hétfőn írták alá. A beruházás nyomán legalább 170 új munkahely létesül Tatán. Solymár Endre, a társaság egyik ügyvezetője elmondta, hogy a fejlesztés várhatóan az év végén készül el.

Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter az aláírást követő sajtótájékoztatón elmondta: október elsejétől csaknem 10 ezer új munkahely létrehozását jelentették be. Hozzátette, hogy jelenleg is több hasonló beruházásról tárgyalnak.

A magyar befektetésösztönzési és kereskedelemfejlesztési ügynökség, az ITD Hungary közreműködésével az év első két hónapjában 32 millió euró értékben jelentettek be beruházást Magyarországon, ezáltal 720 új munkahely jön létre.

Kérdésre válaszolva a miniszter elmondta, hogy az állami támogatás részleteiről azt követően, hogy Brüsszel is jóváhagyta a szerződést, mintegy 60 nap múlva tud beszámolni. Bajnai Gordon ismertette: a társaság 1990 óta működik Magyarországon alapvetően exportra, magas hozzáadott értékkel termel.

Schwarczenberger Tamás, a Güntner-Tata Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a 2008-as pénzügyi évet 23 milliárd forintos forgalommal zárták, az alkalmazottaik száma 962 volt. A Tatán gyártott hőcserélők legnagyobb részét az Európai Unió országaiban építik be, azonban a cég számára felvevőpiacot jelent még Oroszország, az arab térség országai vagy akár Dél-Amerika is.