Vágólapra másolva!
Megerősítette Ausztria lehető legjobb, "AAA" szintű szuverén adósi osztályzatát szerdán a Fitch Ratings, arra a véleményére hivatkozva, hogy nem tart a kelet-európai banki érdekeltségek veszteségeinek kedvezőtlen ausztriai hatásától.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb európai hitelminősítő londoni elemzése szerint a megerősítés a hosszú és rövid futamú osztrák devizaadósság "AAA", illetve "F1 plusz" besorolásaira, valamint a belső államadósság, és a kereskedelmi adósokra külön megállapított országplafon szintén "AAA" osztályzatára vonatkozik.

A hosszú futamú besorolások kilátása változatlanul stabil. A megerősítéshez fűzött indoklásában a Fitch azt írta: Ausztria szuverén adósi alapmutatói elég erősek ahhoz, hogy az ország - ha erre szükség lenne - fedezni tudja az osztrák bankok esetleges jelentős közép- és kelet-európai veszteségeit is az "AAA" adósbesorolás veszélyeztetése nélkül.

Az osztrák bankrendszer elsődleges kockázati tényezője az érintettség a közép- és kelet-európai gazdaságokban. Mindazonáltal a kinnlevőségek mintegy fele olyan térségi gazdaságokban van, amelyek nincsenek súlyos stresszhelyzetben, például az elsőrendű "A plusz" adósbesorolású Csehországban, a hasonló osztályzatú Szlovákiában és a Fitch listáján "A mínusz" szinten nyilvántartott Lengyelországban, áll a hitelminősítő szerdai londoni elemzésében.

Ukrajna miatt kell a pénz az osztrák bankoknak

Jelentős ugyanakkor az osztrák bankok kitettsége a válságos helyzetben lévő térségi országokban is, különösen Ukrajnában - itt hozzávetőleg 10 milliárd dollárnyi a kinnlevőség.

A Fitch azzal számol, hogy teljes egészében szükség lesz az osztrák kormány által bejelentett 15 milliárd eurós banki tőkeinjekcióra, sőt talán ennél is többre az osztrák bankok tőkehelyzetének megerősítése végett, tekintettel a pénzintézetek közép- és kelet-európai kitettségére. A hitelminősítő szerint azonban az osztrák közfinanszírozás állapota még ebben az esetben is összeegyeztethető lenne a jelenlegi "AAA" besorolással.

Recessziós nyomás alatt a keleti leányok

A Moody's nemrég napvilágot látott elemzése szerint a fő kelet-európai piacok "hosszú és mély recesszióba kerültek", és helyzetük romlása negatív besorolási nyomást gyakorol az itt működő bankérdekeltségekre. Ez előbb-utóbb a tulajdonos nyugati bankok kockázati osztályzatainak gyengülését is okozhatja, ha az adott anyabank kelet-európai tevékenysége a cégcsoport működésének jelentős hányadát teszi ki.

Hitelezői szempontból az osztrák bankrendszer a leginkább érintett, mivel az ausztriai banki követeléseknek csaknem a fele Kelet-Európával szemben áll fenn, írta a Moody's elemzése.

A cég szerint a romlási folyamat nyomán "szelektívebbé" válhat a nyugat-európai tulajdonos bankok által a kelet-európai érdekeltségeknek nyújtott támogatás, ami még további lefelé ható besorolási nyomást gyakorolhat a leánybankokra.