Vágólapra másolva!
Egyre népszerűbb az internetes vásárlás az Európai Unióban, ugyanakkor nem nő a határokon átnyúló vonali adásvételek aránya, derül ki az Európai Bizottság csütörtökön ismertetett jelentéséből.
Vágólapra másolva!

Meglena Kuneva fogyasztóvédelmi biztos beszámolója szerint 2006 és 2008 között a legalább egy terméket az interneten keresztül megvásárló fogyasztók aránya 27 százalékról 33 százalékra nőtt uniós átlagban. Főleg az északi országokban a 90 százalékot is megközelíti azok aránya, akik vettek már termékeket vagy szolgáltatásokat interneten. A két legújabb uniós tagországban, Romániában és Bulgáriában viszont 4 százalékot sem ér el az interneten vásárlók aránya.

Átlagosan továbbra is csak 7 százalék körüli azok aránya, akik más országból rendelnek az interneten keresztül. Ennek okaiként a jelentés a csekélyebb fogyasztói bizalmat, a nyelvi akadályokat és bizonyos szabályozási problémákat azonosított, például a szállítással, a fizetés módjával vagy az áfával összefüggésben. Kuneva sürgette az érintetteket, hogy hárítsák el ezeket az akadályokat, és tegyék lehetővé a kereskedelem kiteljesítését a határokon átnyúló módon is.