Nem off-shore társaság a jegybankelnök cége

Vágólapra másolva!
Simor András jegybankelnök cége, a Trevisol Management Services Ltd. nem off-shore társaság, hanem az Európai Unió egyik tagállamában, Cipruson bejegyzett normális, a helyi törvények szerint adózó vállalkozás - közölte a Magyar Nemzeti Bank szombaton, reagálva a Népszavában megjelent felvetésre, hogy lehet-e a MNB elnökének száz százalékban tulajdonában egy Cipruson bejegyzett cég.
Vágólapra másolva!

A napilap szerint nem derült ki az MNB-elnök vagyonnyilatkozatából, hogy származott-e jövedelme cégeiből, illetve hogy ezek egyáltalán működnek-e. Mint a nemzeti bank közleménye fogalmaz: a Trevisol Management Services Ltd. és a budapesti székhelyű Simor Pénzügyi Tanácsadó Kft. - amely szintén Simor András többségi tulajdonában van - nem folytat működési tevékenységet, amióta Simor Andrást kinevezték jegybankelnöknek.

A két cég korábbi tevékenységéből származó esetleges osztalékjövedelmeket Simor András a törvényi előírásoknak megfelelően szerepeltette vagyon- és adóbevallásaiban - olvasható a kommünikében, amely egyben emlékeztet arra, hogy az MNB elnökének egyik cége sem pénzügyi intézmény vagy befektetési vállalkozás, így a nemzeti bankról szóló törvényben meghatározott összeférhetetlenség nem áll fenn.

"A fenti tényekben az elmúlt két évben, Simor András jegybankelnöki kinevezése óta semmilyen változás nem történt" - olvasható a Magyar Nemzeti Bank MTI-hez eljuttatott közleményében.