Beindul az ukrán-orosz gázvita a cégek közt is

Vágólapra másolva!
A Kommerszant című orosz üzleti lap szerint a Gazprom következő lépése az Emfesz magyar piacról való kiszorítása lesz azt követően, hogy az orosz monopólium Lengyelországban átvállalta annak a 2,5 milliárd köbméter gáznak a szállítását, amelyet eddig a RoszUkrEnergo szállított, de már nem tud biztosítani, mivel a januárban tíz évre aláírt orosz-ukrán gázszállítási szerződésben már nem szerepel közvetítőként.
Vágólapra másolva!

A lap értesülése szerint ennek fejében Lengyelország lemond mintegy 60 millió dollárnyi követeléséről és csökkenti az országon átszivattyúzott orosz gáz tranzitdíját - ezt a két feltételt támasztotta a Gazprom a RoszUkrEnergo szerződéseinek átvállalásához.

A RoszUkrEnergo fele részben a Gazprom, további jelentős részben Dmitrij Firtas ukrán üzletember és kis részben egy további üzletember tulajdonában van. Lengyelországi szállításai a januári orosz-ukrán gázháború idején álltak le, mivel a felek éppen ezt a céget vádolták a konfliktus felszításával, illetve a szerződés decemberi létrejöttének megakadályozásával.

A RoszUKrEnergo eddig Lengyelország második legnagyobb gázszállítója volt a Gazprom után, s az ország szükségletének 18 százalékát fedezte, mintegy évi 2,5 milliárd köbmétert szállítva. Az illetékes lengyel vállalat február 23-án már felszólította a céget, hogy fizessen több millió dolláros büntetést a szállítások elmaradása miatt, de a RoszUkrEnergótól nem érkezett válasz és a cégnél nem hajlandók megjegyzést fűzni a hírhez. A lengyel vállalat arra készül, hogy egy svájci választott bírósághoz fordulva követeli a késedelmi díjat.

A Kommerszant a hírrel kapcsolatban Mihail Korcsemkint, az East European Gas Analysis amerikai elemző cég igazgatóját idézte, aki úgy vélte: jelenleg csekély a lehetőség a gázeladások növelésére. Korcsemkin hozzátette: a Gazprom következő logikus lépése az EMFESZ magyarországi piacról való kiszorítása lenne. Az Emfesz Dmitrij Firtasé, a RoszUkrEnergo társtulajdonosáé, és szintén a RoszUkrEnergótól vásárolja a gázt.

A Kommerszantnak a Gazpromnál erről azt mondták, hogy a RoszUkrEnergo Magyarországra irányuló szállításainak kérdését még nem rendezték. Ezzel kapcsolatban a lap úgy vélte, a keddi magyar-orosz kormányközi konzultáción ez a téma szóba kerülhet Gyurcsány Ferenc Vlagyimir Putyinnal kormányfővel, illetve Dmitrij Medvegyev elnökkel folytatandó megbeszélésein. Utólag sem tudni azonban, hogy szóba jött-e ez a kérdés, a konzultáció során ugyanis erről nem szivárgott ki semmi.