Élvonalban a győri Audi motorgyártása

Vágólapra másolva!
Az Audi Hungaria Motor Kft. 535 millió eurós adózás előtti nyereséget ért el tavaly - tájékoztatta a magyar újságírókat az Ingolstadtban tartott nemzetközi sajtótájékoztatót követő beszélgetésen Thomas Faustmann ügyvezető igazgató.
Vágólapra másolva!

A győri vállalat vezetőjének ismertetése szerint 1,9 millió motor készült az Audi Hungariánál, ezzel a győri vállalat a világ élvonalába tartozik a motorgyártás terén. Tavaly 13 új motor sorozatgyártását indították el Győrött, ahol jelenleg 400 motorvariáns készül. A továbbiakban egyebek között az alternatív üzemanyagokra, az etanol és a gázhajtású motorok fejlesztésére szakosodnak.

A járműgyártás 6 százalékkal nőtt tavaly, és 60 ezer 360 jármű hagyta el a győri gyártócsarnokot. Az Audi TT Coupé és a TT Roadster mellett az Audi A3 Cabriolet modellt is nagy sorozatban gyártották már az elmúlt évben.

Johannes Roschek pénzügyi vezető tájékoztatása szerint a győri vállalat árbevétele meghaladta az 5,6 milliárd eurót, ez az összeg 4,3 százalékkal volt kevesebb a 2007-nél. A csökkenésnek az volt az oka, hogy kevesebb dízelmotort és több Otto-motort gyártottak a piaci igényeknek megfelelően.

Az idei kilátásokról Thomas Faustmann kijelentette: a konszern tervezett járműdarabszám-csökkenése a motorgyártást is sújtja. Fontos feladatuknak tekintik a költségcsökkentést, az alkalmazotti állomány rugalmas foglalkoztatását. Hangsúlyos célnak tartják a törzsgárda megtartását, a dolgozók további ésszerű és gazdaságos foglalkoztatását.

Az ügyvezető igazgató rámutatott: a rövidített munkaidő lehetőségével Magyarországon nem tudnak élni, ezért a béremeléseket átalakították, többletszabadnappal kombinálták, ennek nyomán a gyártást egyes napokra vagy több napra is le tudják állítani, mégpedig úgy, hogy a dolgozók ne szenvedjenek hátrányt. A termelésleállással kapcsolatos újságírói kérdésre válaszolva az ügyvezető igazgató közölte: ezeket az intézkedéseket a piac igényei szerint hozzák meg. De az már biztos, hogy a nyári szabadságolási időszakban három hétre leállnak. Ugyanakkor a magyar kormánnyal közösen keresik a megoldásokat a munkaidőkeret jobb kihasználása érdekében.

A forint árfolyamromlásával kapcsolatos kérdésre válaszolva a pénzügyi vezető kijelentette: számláikat euróban vezetik, költségeik euróban jelentkeznek, a forint árfolyamromlását a beszállítói tevékenység révén érzékelik. Johannes Roschek drámainak minősítette a forint árfolyamromlását Magyarország szempontjából.