Vágólapra másolva!
Az amerikai Ford autógyár januárban több mint 200 millió euróval emelte romániai leányvállalatának törzstőkéjét, ezzel jelezte, hogy folytatja a romániai Craiován elkezdett beruházását az amerikai autóipar nehézségei ellenére, adta hírül keddi számában a Ziarul Financiar című napilap.
Vágólapra másolva!

A craiovai autógyárat a Ford a dél-koreai Daewoo-tól vette meg 2007-ben. Az amerikai gyártó a privatizációs szerződésben egyebek között 675 millió eurós közvetlen tőkebefektetés mellett kötelezte el magát.

A Ziarul Financiar szerint a Ford alkatrészgyártó cégeit is Romániába vonzza, s ezzel várhatóan 40 ezer új munkahely keletkezik. A tervek szerint nyáron kezdődik a termelés a Ford romániai gyárában, ahol a Transit Connect modellt szerelik majd össze.

A román országos cégbejegyzési hivatal statisztikája szerint januárban összesen 417 millió euró tőkeberuházást hajtottak végre a Romániában működő külföldi cégek. Ennek az összegnek majdnem a felét a Ford tőkeemelése teszi ki.

A tavalyi évhez képest 25 százalékos visszaesés figyelhető meg a külföldi tőkeberuházások terén, hiszen tavaly januárban 560 millió eurót fektettek be Romániában a külföldi beruházók.

A Ziarul Financiar szerint azonban az elmúlt öt évhez képest az idei eredmény sem rossz, hiszen 2007 első hónapjában csak 186 millió euró, 2006-ban 105 millió euró, 2005. januárban pedig csak 83 millió eurót ért el a külföldi tőkeberuházások értéke.

A román kormány szerint az idén várhatóan 4,7 milliárd euróra csökkennek a közvetlen külföldi beruházások, miután tavaly meghaladták a 9 milliárd eurót.