Vágólapra másolva!
A Videoton vezérigazgatója, Sinkó Ottó az [origo]-nak elmondta, hogy tervezik a Videoton megjelenését Ukrajnában. Szerződés van már egy nagyobb megrendelésről és megállapodtak egy helyi partnerrel az együttműködésről. Sinkó Ottó azt is elmondta, hogy a Videoton cégalapítása Ukrajnában folyamatban van.
Vágólapra másolva!

Lakatos Péter a Videoton másik vezérigazgatója a cég keddi sajtóbeszélgetésén hozzátette, hogy Ukrajnában munkaerő-igényes tevékenységet érdemes végezni és az ottani működés nem a magyar dolgozók, hanem a bolgár, a román és a kínai munkaerőpiac számára jelent versenyt.

Lakatos Péter azt is elmondta, hogy Ukrajnában több száz fős alkalmazotti létszámban érdemes gondolkodni, de azt nem árulta el, hogy konkrétan milyen tevékenységről van szó.

Csökken a forgalom és a nyereség

A sajtóbeszélgetésen elhangzott az is, hogy várhatóan 20-40 százalék között csökken a Videoton Holding Zrt. cégeinek idei forgalma a tavalyihoz képest, a "szerencsésebb" vállalkozások még elérhetik a 2008-as forgalom 80 százalékát - mondta Lakatos Péter, az ipari gyártási és ehhez kapcsolódó szolgáltatásokat nyújtó vállalatcsoport vérigazgatója kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Ugyanakkor Lakatos lapunknak elmondta, hogy az éves szintű nyereség jó, ha 50 százalékosra teljesül. A 2008-as adózás előtti - egyszeri tételektől megtisztított nyereségük egyébként 7 milliárd forint lesz várhatóan - mondták a vállalat vezetői az újságóknak.

Hatalmas készletek Európában

Lakatos szerint termelés azért is csökken, mert nagy készletek maradtak Európában. A cég próbál alkalmazkodni az új feltételekhez, de ehhez stabil és megfelelő árfolyam kellene, kiszámítható költségszerkezet és rendelésállomány, valamint kisebb munkaadói terhek. Lakatos Péter úgy vélte, a válság 20-25 százalékán már "túl vagyunk", a Videoton célja pedig az, hogy a versenytársaknál erősebben jöjjön ki belőle.

Kérdésre válaszolva Lakatos Péter elmondta: 260-290 forint körüli euró-árfolyamot tartana jónak a feldolgozó-ipar számára. Sinkó Ottó az idén az első félévben kicsivel 300 forint alatti árfolyamot, majd a következő egy évben, folyamatosan erősödő forintot, 270-280 forint körüli eurót látna szívesen.