Feketelistás honlapot indított egy magáncég

Vágólapra másolva!
Magánvállalkozásban elindult egy olyan honlap szerdán, amit az alapító, Iklódi András szerint inkább állami szervezeteknek kellett volna megcsinálniuk. Iklódi szerint szükség van arra, hogy a gazdaság szereplői megbízható adatbázisokból tudjanak tájékozódni egymásról. Ezért indították el az Egyesített Feketelista nevű honlapot.
Vágólapra másolva!

Szerdán elindult a feketelista.hu vagyis az Egyesített Feketelista elnevezésű honlap. Ennek kiadója a Feketelista Adatbank (FA) Kft., amelynek ügyvezetője a Hírtőzsde Holding Zrt. elnöke, Iklódi András. Iklódi a szerdai sajtómegnyitón elmondta: 424 ezer céget tartalmaz az adatbázis. Ám a honlapon 372 ezres cégszám olvasható. Az 52 ezres eltérést az [origo] kérdésére azzal magyarázták az FA Kft. illetékesei, hogy az adatbázis frissült a sajtóanyag összeállítása és a honlap elindítása közötti időszakban.

Az is kiderült, hogy körülbelül 208 ezer törölt cég szerepel az adatbázisban. Erre azért van szükség a kft. vezetője szerint, mert sok vállalkozás azután is úgy tesz, mintha működne, amikor már törölték a nyilvántartásokból.

11 állami nyilvántartás

A listán 11 hivatalos állami nyilvántartás adatai kereshetők egységes logika rendszer szerint - mondta Iklódi. A cégek nevük és adószámuk alapján is kereshetők az adatbázisban. A honlapot fenntartó kft. előzetesen kikérte az adatvédelmi biztos állásfoglalását, és eszerint közérdekű adatokat bárki adatbázisba szervezhet.

Az FA Kft. által használt nyilvántartások között szerepelnek az APEH (adóvégrehajtások, adótartozások - ezek az adatok negyedévente frissülnek) és a Központi Statisztikai Hivatal (törölt cégek) publikus közleményei.

A csődeljárásokról, a felszámolásokról és a végelszámolásokról a cégnyilvántartásból veszik át az adatokat. A munkaügyi adatokat az országos munkaügyi hatóságtól, a versenyjogi ügyeket a Gazdasági Versenyhivataltól kapott tájékoztatásokból nyerik.

Le kellett cserélni a programozót

Van olyan szervezet - a Vám- és Pénzügyőrség vagy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete -, amelyek számítógépes adatbázisokba nehezen rendezhető közleményeket ad ki, ezért a most közreadott listában a VPOP és a PSZÁF információi nem szerepelnek. Tervezik azonban ezeknek a nyilvántartásoknak is a feldolgozását - mondta az ügyvezető.

Az első 30 keresés a regisztráló cégek számára ingyenes, az adatbázisban ezen túl csak pénzért lehet kutakodni. A honlapot Iklódi szerint 45-50 millió forintos beruházással két év alatt készítették el, egyszer le is kellett cserélniük a programozást végző alvállalkozót - hangzott el a sajtótájékoztatón.