Közvetlenül tárgyal a Gazprom és az EMFESZ

Vágólapra másolva!
Közvetlenül a Gazprommal tárgyal az EMFESZ Első Magyar Földgáz és Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft. a földgázszállításról azért, hogy elkerülje az esetleges orosz-ukrán gázvita következményeit - közölte Góczi István, az EMFESZ vezérigazgatója.
Vágólapra másolva!

A Gazprom exportcégével a tárgyalások arról folynak, hogy a RoszUkrEnergoval az évi három milliárd köbméter földgáz szállításáról 2015-ig szóló szerződést kiváltsák, mégpedig 2009. január 1-jéig visszamenőlegesen.

Az EMFESZ-nek, amely a liberalizált magyar gázpiac második legnagyobb szereplője eddig a RoszUkrEnergo szállította az orosz földgázt Ukrajnából. Orosz lapértesülések szerint a RoszUkrEnergo nem szerepel közvetítőként a 2009 januárjában tíz évre aláírt orosz-ukrán gázszállítási szerződésben, ezért nem tud földgázt szállítani a magyar kereskedőnek sem. A korábbi tájékoztatás szerint a RoszUkrEnergo fele részben a Gazprom, részben Dmitrij Firtas ukrán üzletember tulajdona, aki közvetve tulajdonos az EMFESZ-ben is.

Góczi István elmondta, hogy az EMFESZ teljesíti szerződéses kötelezettségeit, minden partnerének pontosan szállítja a földgázt, amit az ukrajnai szállítóvezetékekből kap.