Magyarországon terjeszkedik a Pfizer

Vágólapra másolva!
A Pfizer, amely a magyarországi gyógyszerpiacon jelenleg a 7. legnagyobb szereplő, a Wyeth cég megvételével a 3-4. helyre lép előre - mondta Mario Gattino, az amerikai gyógyszergyártó magyarországi érdekeltségének vezetője csütörtökön Budapesten.
Vágólapra másolva!

A Pfizer magyarországi piaci részesedése jelenleg közel 5 százalékos, a szintén amerikai Wyeth 1 százalékot tudhat magáénak. Magyarországon a két cég egyesülése ez év vége előtt, legkorábban októberben zárulhat le - tette hozzá az ügyvezető igazgató.

A társaság január végén jelentette be hivatalosan, hogy 68 milliárd dollárért megveszi a Wyeth gyógyszergyárat. Az egyesüléssel a Pfizer termékportfóliója egyebek közt biotechnológiai termékekkel és oltóanyagokkal bővül.

Eljött a generikus gyártás ideje

Mario Gattino közölte azt is, hogy a Pfizer a cég által fejlesztett, lejárt szabadalmú gyógyszerek generikus változatával várhatóan 2010 elején jelenik meg Magyarországon.

A stratégia váltást indokolja egyrészt a generikus piac gyors növekedése: a jelenleg 270 milliárd dollár értékű globális generikus gyógyszerpiac öt év alatt a várakozások szerint 500 milliárd dollárra nőhet. Másrészt a kormányok mindenhol a világon törekednek a gyógyszerkiadások visszafogására, és ebből következően az olcsóbb termékeket támogatják. Magyarországon a piacon elsőként megjelenő generikum ára nem lehet több az eredeti termék árának 30 százalékánál.

Előtérben a kutatás és a fejlesztés

Biztató lépésnek nevezte a kormány részéről, hogy egy tavaly év végén elfogadott törvénymódosítás alapján a gyógyszergyártók a 12 százalékos különadójukból 20 százalékot visszaigényelhetnek k+f beruházásra. Hozzátette: várják a törvény végrehajtási rendeletének megjelenését. Ugyanakkor megemlítette, hogy a Wyeth egyesülés kapcsán még meg kell vizsgálni, hogy a felvásárolandó cég a k+f területén Magyarországon milyen, esetlegesen továbbfejleszthető kapacitással rendelkezik.

Az amerikai Pfizer a világ legnagyobb gyógyszergyártója, tavalyi árbevétele meghaladta a 48 milliárd dollárt, az idén pedig 44-46 milliárd dollár közötti árbevételt vár. A Pfizer Magyarország Kft. 2008. évi bevétele 22,1 milliárd forint volt, ebben az évben - a válság hatásait bekalkulálva - a tavalyi eladások szinten tartását tűzte ki célul.