Vágólapra másolva!
Lettországnak nem elegendőek az eddig kapott eurómilliárdok, újabb egymilliárd euró kölcsönre lehet szüksége az Európai Bizottságtól, vagy az EU tagországaitól a pénzügyi válság hatásainak mérséklésére - jelentette ki a balti ország új kormányfője, Valdis Dombrovskis.
Vágólapra másolva!

Lettország eddig 3,1 milliárd eurót kapott a Bizottságtól, 1,7 milliárd eurót a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) és 1,8 milliárd eurót Svédországtól, illetve több más északi országtól.

Dombrovskis szerint nem valószínű további jelentős támogatás az IMF részéről, mivel az ország megközelítette a felvehető hitel felső határát.ó

A miniszterelnök rámutatott arra, hogy pénteki brüsszeli tartózkodása során nem hozta szóba újabb kölcsönfelvétel kérdését, amikor megbeszélést folyatott az EU illetékeseivel.

A kormányfő most a legfontosabb feladatnak az államháztartási hiány szintjéről történő megegyezést tartja. Továbbá azt, hogy ez miként érhető el úgy, hogy fenntartható legyen a stabilitás az országban és sikerüljön megvalósítani a három százalékos GDP-arányos hiányt 2011-ben, majd a rákövetkező évben a csatlakozást az eurózónához.

Dombrovskis azt mondta, hogy az idei államháztartási hiány a vártnál nagyobb, a GDP 7-7,5 százaléka lehet.