Vágólapra másolva!
A 90-es évekbeli japán pénzügyi válság tanulságai alapján feltétlenül ki kell vonni a mérgező papírokat a bankrendszerből - idézte a VOA rádió pénteken a San Diegó-i Kaliforniai Egyetem kutatóját.
Vágólapra másolva!

Hosi Takeo - aki a japán gazdaság szakértője - a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tanácskozásán arról beszélt: a szigetország egy évtizedet vesztegetett el a rossz hitelek, a defláció és a gazdasági stagnálás miatt. Véleménye szerint sok a hasonlóság az akkori japán válság és a mai amerikai pénzügyi zavarok között.

Japán egy évtizedig nem tudott kimászni a stagnálásból azután, hogy kipukkadt az ingatlan- és tőzsdepiaci buborék. A tokiói központi bank nulla százalék közelébe csökkentette a kamatot, miközben a kormány a fogyasztást ösztönző csomagokkal igyekezett fellendíteni a gazdaságot. Semmi nem járt sikerrel egészen addig, amíg a kormány el nem távolította a befagyott hiteleket a bankrendszerből - mutatott rá a közgazdász professzor.

Ezeket az intézkedéseket annak idején megvitatták és kipróbálták Japánban, és most az Egyesült Államokban is kísérleteznek velük. Eredményt csak az hozhat, ha a kormány végre elhatározza a pénzügyi rendszer kitisztítását, illetve arra kényszeríti a bankokat, hogy megtisztítsák mérlegüket a beragadt hitelektől. A professzor szerint a washingtoni döntéshozók ma ugyanazokat a hibákat követhetik el, mint annak idején Japán azzal, hogy nem hajlandó erőteljesen fellépni a "mérgező eszközök" eltávolítása érdekében.

Banktisztítás és keresletélénkítés a javasolt recept

Az IMF-konferencián részt vevő Ito Takatosi, a Tokiói Egyetem professzora kifejtette: a japán kormány túl sokáig, egészen 2002-ig várt, mire kitisztította a bankrendszert. A washingtoni kormány az utóbbi hónapokban az adófizetők pénzéből hatalmas tőkeinjekciókkal támogatta a csőd szélére került bankokat, de nem sikerült helyreállítani a pénzügyi rendszer egészséges működését.

Ito rámutatott, hogy a japán kormány a sorozatos serkentő csomagokkal a 90-es években nem volt képes elérni a kilábalást. Japán a jelen évtized elején rövid időre fellendült, most újra recesszióba süllyedt. Tanácsa szerint a kormánynak, tanulva a korábbi, megbukott politikából, nem közvetlenül a fogyasztóknak kell adni a pénzt, hanem célzott központi költekezést kell folytatnia. Arra is kitért, hogy ő négy területre koncentrálna: a környezetvédelemre, az egészségügyi szférára, a mezőgazdaságra, valamint az oktatásra. Szerinte ezeken a területeken lehetne fokozni a termelékenységet megfelelő politikával, s ez elősegíthetné a fenntartható növekedést.

Jelenleg Japán és az Egyesült Államok gazdasága is zsugorodik; előbbi az elmúlt három hónapban éves szinten 12 százalékos ütemben, utóbbi 3-5 százalékos tempóban.