Vágólapra másolva!
Az utóbbi évtizedekben példátlan, 13 százalékhoz közelítő GDP-arányos brit államháztartási hiányt jósoltak szombaton londoni elemzők a következő pénzügyi évre.
Vágólapra másolva!

Az Ernst & Young Londonban kiadott új prognózisa szerint az áprilisban kezdődő költségvetési évben a brit kormánynak nem lesz sok mozgástere a további gazdaságélénkítő lépésekhez, mivel a nettó állami hitelfelvételi igény a jelenlegi állapot alapján is eléri a 180 milliárd fontot.

Ez a következő pénzügyi évre becsült hazai össztermék-érték (GDP) arányában 12,6 százalékos költségvetési hiánynak felel meg - áll az előrejelzésben. A deficit így 50 százalékkal nagyobb lenne, mint amennyit Alistair Darling brit pénzügyminiszter tavaly ősszel közzétett előzetes költségvetési tervezetében valószínűsített.

A szakértők szerint még a Nemzetközi Valutaalap (IMF) e héten közzétett, 11 százalék körüli brit államháztartási deficittel számoló jövő évi jóslata is "túlzottan derűlátó". Az Ernst & Young új prognózisa minden eddigi citybeli előrejelzésnél borúlátóbb, jóllehet abban egyetértés van a londoni elemzői közösségben, hogy a súlyos brit recesszió és az annak enyhítését szolgáló központi ösztönző programok komoly mértékben rontják a brit közfinanszírozási helyzetet.

A Brit Iparszövetség (CBI) nemrégiben kiadott új, negyedéves előrejelzése szerint a költségvetés hiánya az idén 146 milliárd, jövőre 168 milliárd font lesz, ez 10,6 százalékos, illetve 11,8 százalékos GDP-arányos hiánynak felelne meg.

A Centre for Economics and Business Research (CEBR) prognózisa szerint csak a brit pénzügyi szolgáltató szektorból eredő adóbevételekben több tízmilliárd font kiesés várható az idei pénzügyi évben, a hatalmas banki veszteségek, a jutalmak csökkenése és az elbocsátások miatt.

A CEBR szerint a 2009-2010-es költségvetési évben a Cityből mindössze 39 milliárd fontra számíthat a pénzügyminisztérium különböző adók formájában. A legutóbbi csúcsévben, 2006-2007-ben a brit pénzügyi szféra még 67 milliárd font adót fizetett be társasági adó és személyi jövedelemadó formájában.

Ráadásul minden bizonnyal hosszú távú kiesésről van szó: a cég azzal számol, hogy a pénzügyi szolgáltató szektor adóbefizetései még a 2012-2013-as pénzügyi évben is csak 46 milliárd fontra emelkednek vissza.

Londoni elemzők más fejlett uniós gazdaságokban is súlyos központi deficiteket valószínűsítenek.

A Moody's Investors Service hitelminősítő előrejelzése szerint az euróövezeti tag Írország államháztartási hiánya az idén megközelíti a GDP-érték 10 százalékát, vagyis messze a 3 százalékos maastrichti tűréshatár felett lesz.

Ennél is nagyobb ír deficitet jósol egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings, amely szerint a nem túl nagy várakozásoktól is elmaradó adóbevételek miatt a hazai össztermék-értékhez viszonyított ír államháztartási hiány - további kormányzati lépések elmaradása esetén - az idén elérheti a 11,5-12 százalékot.