Lehiggadhatnak a befektetők Gyurcsány bejelentésétől

Vágólapra másolva!
Az MSZP kongresszusán Gyurcsány Ferenc miniszterelnök felajánlotta lemondását. Az [origo] által megkérdezett elemzők szerint a bejelentés piaci szempontból kedvező. A következő hetek bizonytalansága már nem ronthat sokat Magyarország megítélésén, hosszú távon viszont kifizetődhet, hogy véget ér az egy helyben toporgás.
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Ferenc lemondásával megnyílt az út egy szakértői kormány felállítása előtt. A parlamenti képviselők többsége ráadásul pont ebben érdekelt - mondta az [origo]-nak Karácsony Gergely, a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet kutatásvezetője. Az MSZP számára a szakértői kormány azért lehetőség, mert a népszerűtlen intézkedések alatt el tudják maguktól távolítani a kormányzati szerepet.

Az elmúlt hetek nyilatkozataiból Kuti Ákos, a Cashline részvénypiaci elemzője és Karácsony Gergely egyaránt arra következtettek, hogy Bajnai Gordon az, aki tudatosan pozícionálta magát Gyurcsány Ferenc lehetséges alternatívájaként. Kuti szerint a piac Bajnai Gordonra kompetens, tettre kész emberként tekint. Az elemző el tudja képzelni, hogy lesz a miniszterelnök. Bajnai ellen szól, hogy minisztert Gyurcsány hozta a kormányba, ami megkérdőjelezheti függetlenségét.

Karácsony szerint a befektetők szemszögéből Magyarország politikai kockázata rövidtávon keveset nőhet, hosszú távon viszont egyértelműen csökken, hiszen a lemondás (amennyiben elfogadják) egy a kisebbségi kormányzás miatt bizonytalan és a reformok szempontjából passzív időszak végére tehet pontot.

A következő két hét befektetési rizikója magasabb, de nem biztos, hogy ez megmutatkozik a részvények esésében vagy a forint gyengülésében - mondta Kuti.

A részvénypiaci elemző azt is elmondta, hogy az elmúlt napokban az OTP emelkedése (csütörtökön 7,9, pénteken 7,5 százalék) mögött állhatott a jól informáltakhoz a bejelentésről eljutó "pletyka". Szerinte a befektetők egy része már beárazta a lemondás felajánlását. Kuti szerint a következő hetek bizonytalansága miatt a részvénymozgások iránya kevésbé lesz kiszámítható.

Teljesen más gazdasági helyzetben a miniszterelnök cseréje egyáltalán nem befolyásolta a piaci mozgásokat: Medgyessy Péter lemondását követően a forint árfolyamában nem állt be jelentős változás, a BUX pedig az akkori trendnek megfelelően naponta csúcsot döntött.

Mi várható hosszabb távon?

Hosszú távon nem az új miniszterelnök személye, hanem a reformok végrehajtása az, amit a piaci szereplők szem előtt tartanak. Mivel a reform valószínűsége Gyurcsány Ferenc távozásával nő, ezért a politikai kockázat hosszabb távon csökken. Egyszerű a képlet: minél nagyobb volumenű és minél áthatóbb reform jön, annál jobbak a piaci kilátások - mondta Kuti.

Karácsony Gergely szerint a befektetők szempontjából a legkedvezőbb fogatókönyv a kevéssé valószínű előrehozott választás, mert a Fidesz stabil kormánytöbbséggel politizálhatna, a reformok szükségessége pedig számukra sem kétséges. Kuti Ákos azonban úgy fogalmazott, hogy az előrehozott választás procedúrája elnyújtaná a bizonytalanság időszakát. Ráadásul Magyarországon a rendszerváltás óta nem volt előrehozott választás, és "nem biztos, hogy az elsőt a befektetők pozícióból szeretnék végignézni".