Később döntenek a frekvenciákról

Vágólapra másolva!
A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) 30 nappal meghosszabbította a tavaly októberben meghirdetett frekvenciapályázatok elbírálásának határidejét - közölte a hatóság hétfőn az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

A hosszabbítás azt jelenti, hogy az NHH-nak legkésőbb április 22-ig kell kihirdetnie a pályázatok nyerteseit.Az NHH tavaly október 22-én összesen hét frekvenciacsomagra hirdetett pályázatot.

Az első frekvenciacsomagra kiírt pályázat nyertese hasonló frekvenciakészlettel rendelkezhetett volna, mint a jelenleg is piacon lévő három mobilszolgáltató. Ezt, a negyedik mobilszolgáltató piacra lépését lehetővé tevő pályázati eljárást azonban idén március 16-án megszüntették, mivel a kiírás óta megromlott gazdasági környezet miatt nem lehetett reális képet alkotni a pályázók által tett vállalások értékéről.

A másik 6 frekvenciacsomag használatba vételére kiírt pályázatok elbírálása még folyamatban van - olvasható a közleményben.

A második kiírás a jelenleg nem használt 450 megaherzes frekvenciatartomány hasznosítására vonatkozik. Ez a szolgáltatás elsősorban a ritkán lakott területek és települések vezeték nélküli szélessávú internet-ellátását javíthatja.

Az NHH további öt csomagot hirdetett meg a 26 gigaherzes frekvenciatartomány hasznosítására. Ez a frekvenciatartomány a mobilszolgáltatók és más piaci szereplők, vagy akár nagyvállalatok belső infrastruktúrájának fejlesztésében tölthet be fontos szerepet, és hozzájárulhat a magyar vezeték nélküli szélessávú internet-lefedettség jelentős növeléséhez.

A frekvenciahasználati jogosultság megszerzését szolgáló árverések és pályázatok szabályairól szóló kormányrendelet szerint a pályázatok elbírálását a kiírástól számítva 150 napon belül be kell fejezni. A határidőt a pályázati bizottság javaslata alapján a hatóság egy alkalommal, legfeljebb 30 nappal meghosszabbíthatja.