Vágólapra másolva!
A nemzetközi légitársaságok mélyrepülésbe váltottak. Azt már korábban lehetett sejteni, hogy a 2008-as évben a szektor komoly veszteségeket kénytelen elkönyvelni, a Nemzetközi Légiszállító Egyesület (IATA) decemberi előrejelzésében 2,5 milliárd dolláros veszteségre számított, azonban a cégek még ennél is katasztrofálisabb évet zártak.
Vágólapra másolva!

A világ nemzetközi légitársaságai tavaly összesen 4,7 milliárd dollárt veszítettek.

Bár ez az összeg egyes bankok veszteségének a töredéke, azonban azt jól mutatja, hogy a légiközlekedés területén is baj van.

Már a válság előtt bajban voltak

A tavalyi év első felében végbement olajár-emelkedés miatt az üzemanyag-költségek alaposan emelkedtek, ennek következtében az ágazat már a globális válság reálgazdaságba történő begyűrűzése előtt is komoly veszteségeket szenvedett el.

Az igazi pofont azonban a repülés iránti kereslet drasztikus csökkenése jelentette. A válság beköszönésével ugyanis egyre kevesebb utas engedheti meg magának a repülést, így a bevételek 12 százalékkal 467 milliárd dollárra estek, az utasforgalom pedig közel 6 százalékkal csökkent.

Ennél jobbat vártak korábban

"Még néhány hónapja sem számítottunk ilyen mértékű visszaesésre" - kommentálta az adatokat Giovanni Bisignani, az IATA vezetője.

A világ kontinenseit tekintve egyedül Észak-Amerikában volt az iparág rentábilis, itt összesen 100 millió dolláros profit ütötte a cégek markát. A legrosszabbul a csendes-óceáni térség teljesített, az ottani társaságok 1,7 milliárd dollár veszteséget halmoztak föl 2008-ban.