Vágólapra másolva!
Románia és a Nemzetközi Valutalap megállapodott egy összesen 20 milliárd eurós, több nemzetközi pénzintézettel együtt finanszírozandó hitelcsomag feltételeiről. Az egyezség része, hogy a román kormány a GDP-hez mért államháztartás hiányt 4,6 százalékra csökkenti - közölték román kormányforrásokra hivatkozva a hírügynökségek.
Vágólapra másolva!

Nemzetközi Valutaalap és az Európai Uniós közöse 20 milliárd eurós hitelcsomagot biztosít Romániának, erről az illetékes szervezetek tárgyaltak Bukarestben a román vezetőkkel.

Magyarország és Lettország után Románia az Európai Unió harmadik tagországa, amely folyó fizetési mérlegének és államháztartásának tetemes hiánya miatt külső pénzügyi segítségre szorul. A hitelcsomagot hivatalosan szerdán hagyják majd jóvá Bukarestben, az IMF igazgatótanácsa május 4-én fogadja azt el.

A Mediafax román hírügynökség a tárgyaláson résztvevő forrásokra hivatkozva tudni véli: az IMF küldöttsége azzal a feltétellel egyezett bele 4,6 százalékos GDP-hez mért államháztartási hiányba, hogy Románia nem növeli a bérezésre szánt alapokat, és az előre látható bevételeken túl bármilyen további többletbevételt kizárólag beruházásokra fordítja.

Felelősségteljes törvényeket vár az IMF

A feltételek között szerepel az is, hogy Románia "felelősségteljes pénzügyi törvényeket dolgozzon ki", amelyek több évre szóló költségvetési konstrukciókat is kötelezővé tennének a jövő évtől kezdődően. Az említett források szerint olyan általános politikai lépéseket is elvárnak Romániától, amelyek bizonyítják, hogy az ország a következő három esztendőben képes lesz 3 százalék alá szorítani az államháztartási deficitet.

A főbb lépéseket a stabilitás megteremtésének érdekében elsősorban a strukturális reformok, a fiskális politika, a munkajog, a bér- és nyugdíjpolitika, valamint az állami vállalatokat érintő politika területén kell megtenni.

4-6 százalékos visszaesés lehet az idén

A hétvégén Radu Berceanu közlekedési miniszter még úgy nyilatkozott, hogy Románia körülbelül 19 milliárd eurós hitelcsomagról folytat tárgyalásokat. Szerinte ebből az összegből csak 4 milliárd eurót használhat majd fel a kormány, a többi tartalékban marad. Kormányforrások még a múlt héten jelezték: Románia az Európai Bizottságtól 4 milliárd euróhoz , az IMF-től 13 milliárdhoz jutna, 1-1 milliárd eurót pedig az Európai Beruházási Bank és a Világbank biztosítana.

A Ziarul Financiar pénzügyi-üzleti napilap úgy tudja, hogy az IMF szakértői 4-6 százalékos gazdasági csökkenésre számítanak Romániában. Nicolaie Chidesciuc, az ING Bank vezető közgazdásza a lapnak úgy vélekedett: 3,5 százalékos visszaesés esetén a román bruttó hazai termék 121 milliárd euró lenne, egy 4,7 százalékos államháztartási hiány ez esetben mintegy 5 milliárd eurónak felelne meg, ami lényegében "el is vinné" az EU által nyújtott kölcsönt.