Elmaradt béreket fizettek ki a Zalabaromfinál

Vágólapra másolva!
A Bérgarancia Alapból további bruttó 100 millió forint támogatást igényelt a Zalabaromfi Szárnyas Zrt. elmaradt járandóságainak kifizetésére a   felszámoló cég - tájékoztatta Vass Magdolna, a Ceres Gazdasági Tanácsadó és Felszámoló Kft. felszámoló biztosa pénteken az MTI-t.
Vágólapra másolva!

A Zalabaromfi Szárnyas Zrt. volt dolgozóinak elmúlt évi bérét mintegy 300 millió forint értékben, ez év február végén fizették ki a Bérgarancia Alapból.

A támogatás összege fedezte a tavaly szeptembertől decemberig elmaradt béreket, járandóságokat és a táppénzt.

A pótlólag igényelt 100 millió forintból a felszámoló cég a 2009. január 1-től elmaradt járandóságokat fizeti ki, de a kifizetés összege egyik esetben sem haladhatja meg a fejenkénti bruttó 925 ezer forintot.

Vass Magdolna a felszámolás alá vont cég vagyoni helyzetéről és a bejelentett hitelezői igények összegéről nem tudott tájékoztatást adni, ugyanis a cég ügyvezetői a záró mérleget és a leltárt még nem adták át a felszámolónak. A mérlegbeszámoló hiánya miatt egyelőre az sem ismert, hogy mit lehet majd értékesíteni.

Az MTI-nek arra a kérdésre, hogy van-e esély a termelőüzem működtetésére, Vass Magdolna elmondta: "a Zalabaromfi kizárólag bérmunkát végzett más gazdasági társaság tulajdonát képző ingatlanon és eszközökkel, így sem eszköz, sem pénzügyi fedezet nincs a termelés újraindítására, hiszen még a dolgozók elmaradt járandóságaira sem áll rendelkezésre a pénz."

A Zalabaromfi a múlt év szeptember elején hozta nyilvánosságra, hogy a cégcsoport folyószámláit tavaly szeptember 1-jén minden előzetes bejelentés nélkül zárolta a CIB Bank. Az üzemben a baromfifeldolgozás múlt év szeptember 10-én megszűnt.

A beszállítók gondjainak enyhítésére a kormány egymilliárd forintos, államilag garantált hitelkeretet hagyott jóvá múlt év október végén, de a dolgozók október óta nem kapták meg a fizetésüket. A közel 700 dolgozót foglalkoztató, zalaegerszegi székhelyű cég tulajdonosai 305 fős létszámleépítést jelentettek be december közepén a munkaügyi központnak, 250-en pedig beadták a rendkívüli felmondásukat. A munkáltató elfogadta és jóváhagyta a kollektív szerződés szerint meghatározott összegeket.

A Zala Megyei Bíróság 2009. január 29-én jogerősen elrendelte a Zalabaromfi Szárnyas Zrt. felszámolását, az eljárás lebonyolításával a kaposvári Ceres Gazdasági Tanácsadó és Felszámoló Kft.-t bízta meg.