Vágólapra másolva!
Januárban a külkereskedelmi termékforgalom volumene exportban 28, importban 27 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban. A külkereskedelmi mérleg az év első hónapjában 47 milliárd forint (194 millió euró) passzívumot mutatott, ami 25 milliárd forint romlást jelent a 2008. januári 22 milliárd forint mérleghiányhoz képest - közölte a KSH.
Vágólapra másolva!

Januárban, a forgalom forintban mért árszínvonala az előző év azonos időszakához képest exportban 4,5, importban 5,7 százalékkal emelkedett; a cserearány 1,1 százalékkal romlott. A forint a főbb devizákhoz képest összességében 11 százalékkal leértékelődött, ezen belül az euróhoz viszonyítva a leértékelődés 9 százalékos volt, míg a dollárhoz képest devizánk több mint 21 százalékkal gyengült.

A gépek és szállítóeszközök kivitelének és behozatalának volumene a forgalom mindkét irányában az átlagot meghaladó mértékben csökkent: mind az export, mind az import 35 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban. A forgalom mindkét irányának csökkenésében meghatározó szerepet játszott a híradás-technikai termékek, valamint a közúti járművek gyártásához kapcsolódó termékek exportjának és importjának jelentős mértékű visszaesése.

A híradás-technikai termékeken belül a mobiltelefon-kivitel magas bázisszint melletti visszaesésének több mint 80 százaléka az unión kívüli forgalomból származott: jelentős csökkenést mutatott mind az EU-n kívüli európai, mind az ázsiai, mind az afrikai országokba irányuló exportunk. TV-készülék-kivitelünk ugyanakkor - elsősorban az új tagállamokba irányuló export növekedése következtében - az átlagnál kisebb mértékben csökkent, TV-alkatrész-exportunk pedig - szintén az EU-12-be irányuló forgalom megugrásának köszönhetően - növekedést mutatott.

Az energiahordozók behozatalának volumene - a decemberi 14 százalékos növekedés után - 2009 januárjában 21 százalékkal volt kevesebb, mint az előző évben, miközben a kivitel 38 százalékkal esett vissza. Az import januári csökkenésében meghatározó volt a kőolaj- és kőolajtermékek behozatalának - az alacsony olajárak következtében decemberre előrehozott beszerzések miatti - jelentős volumencsökkenése, gázimportunk volumene ugyanakkor - mintegy 80 százalékos gázár növekedés mellett - közel változatlan szinten maradt.