Félmilliárdos adócsalásra bukkant az APEH

Vágólapra másolva!
Több szereplőből álló értékesítési láncolat által végrehajtott, nagy összegű ingatlan-beruházási csalást derítettek fel az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) Közép-magyarországi Regionális Igazgatóságának revizorai nemrégiben - közölte az adóhatóság szerdán.
Vágólapra másolva!

Az APEH munkatársai egy majdnem két milliárd forintos ingatlanügylet alapján visszaigényelt áfa kiutalás előtti ellenőrzését végezték, amikor egy értékesítési láncolat végső tagjánál 530 millió forint adókülönbözetet, ebből több mint 300 millió forint jogosulatlan visszaigénylést találtak. A csalás kapcsán a hatóság 150 millió forint bírságot szabott ki - olvasható a közleményben.

Az ügyletekben érintett, azonos tulajdonosi körhöz tartozó társaságok az egymást követő értékesítések során az ingatlanok értékét irreális mértékben megnövelték, így több társaságnál is nagy összegű visszaigényelhető adó keletkezett. A láncolat eladói pozícióban lévő tagjai fizetendő adójukat jelentős összegű - jellemzően építőipari tevékenységekről kiállított - fiktív számlákkal akarták csökkenteni.

Az APEH Közép-magyarországi Regionális Igazgatósága különösen nagy kárt okozó, bűnszövetségben elkövetett csalás bűntett, valamint magánokirat-hamisítás vétség gyanúja miatt tesz feljelentést a Vám- és Pénzügyőrség Közép-magyarországi Regionális Nyomozó Hivatalához - olvasható az adóhatóság közleményében.