Vágólapra másolva!
Mindhárom balti köztársaság szuverén adósosztályzatát rontotta szerdán a Fitch Ratings, amely Észtországtól megvonta az elsőrendű adósi minősítést, Lettországot pedig a befektetésre ajánlott sáv alá, a spekulatív kategóriába sorolta át.
Vágólapra másolva!

Lettországot így már két hitelminősítő tartja nyilván a befektetési adósosztályzat alatt, mivel nemrég a Standard & Poor's is a magas hozamú, nem befektetői sávba süllyesztette a lett szuverén besorolást.

Észtország, Lettország és Litvánia hosszú futamú osztályzatai a Fitch listáján a cég szerdai londoni bejelentése szerint - egyaránt egy-egy fokozattal - elsőrendű "A mínusz"-ról közepes befektetői "BBB plusz"-ra, közepes befektetői "BBB mínusz"-ról spekulatív "BB plusz"-ra, illetve a közepes sávon belül "BBB plusz"-ról "BBB-re romlanak.

Ugyanakkor mindhárom új osztályzatra érvényes marad a további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátás.

A Fitch Lettországban 2009 egészére a hazai össztermék-érték (GDP) 12 százalékos zuhanását valószínűsíti, és azt jósolja, hogy az államháztartási hiány az idén eléri a GDP 10 százalékát a költségvetésbe beállított, 5 százalékos GDP-visszaesés feltételezésével számolt 4,7 százalék helyett.

Lettország mellett csak Romániának van az EU-n belül két hitelminősítőnél is befektetési sáv alatti, spekulatív adósosztályzata: a román besorolást a Fitch és az S&P szintén "BB plusz" szinten tartja nyilván.