Osztogatta a tartalékot utolsó ülésén a kormány

Vágólapra másolva!
Az országgyűlés 47,1 milliárd forintos általános tartalékkal hagyta jóvá az idei költségvetést. Ebből az általános tartalékból fogyott el mintegy 3,5 milliárd nemzeti kiadások és kormányzati protokoll céljára szerdán, a Gyurcsány-kormány utolsó ülésén - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Az államháztartási törvény szerint az általános tartalékot a kormány szabadon használhatja fel az előre nem tervezhető kiadásokra, egyetlen megkötés van: az első félévben a tartalék negyven százalékát élheti föl.

A jövő héten leköszönő Gyurcsány-kormány a múlt héten, a tegnapi utolsó ülésére datált határozatával 3,5 milliárd forinttal csökkentette a tartalékot olyan, előre nem látható kiadásokra, mint a nemzeti ünnepek kiadásainak támogatása vagy a kormányfői protokoll.

Az utóbbi keretet a költségvetési vita során szépen megmyírbálták a képviselők, így várható volt e keret feltöltése - igaz, a most átcsoportosított 122 millió forint nem rengeti meg az államháztartást. A 3,5 milliárd forintos átcsoportosítás legnagyobb nyertese a honvédség, amely ugyanis kétmilliárd forintot kap meg a tárca Infrastrukturális Ügynöksége, amely a csapatok elhelyezésével foglalkozik.

A gyenge forint miatt kapnak a külképviseletek

A fennmaradó másfél milliárd forint jó egyharmada - 876 millió forint - a külügyhöz kerül, részint a már említett kormányfői protokollkiadások feltöltésére, de 412 millió forintot kapnak a külképviseletek, amelyek sok devizaadóssal együtt szintén megszenvedték a forint mélyrepülését. Részint személyi kiadásokra megy az a 312 millió forint is, amit a külügy a 2011-es magyar EU-elnökség előkészítésével kapcsolatos kiadásokra használhat fel.
A Miniszterelnökség büdzséje 448 millió forintot kapott részint nemzeti ünnepek szervezésére, illetve médiakampányára, míg a nemzetbiztonsági szolgálatok beruházásaik fedezetére 135 millió forintot kaptak - ezt a pénzt azonban a későbbi bevételekből vissza kell fizetni, megfejelve azt 10 millió forint "kamattal".

A tegnap nyilvánosságra hozott döntéssel együtt a Gyurcsány-kormány 12,2 milliárdot költött el a tartalékból, így a negyvenszázalékos szabályt figyelembe véve a jövő héten várhatóan megalakuló Bajnai-kormánynak 6,6 milliárd forintos mozgástere marad - hacsak nem módosítják menet közben a költségvetési törvényt, de erre jelenleg nincs esély már csak az elhúzódó jogi procedúra miatt sem. A tartalék teljes összege 34,9 milliárd forintra rúg a költések után.