Vágólapra másolva!
Új ügyvezetője van a Diósgyőri Acélművek (DAM) Kft.-nek, a posztot Almási Alex tölti be - közölte a társaság az MTI-vel pénteken.
Vágólapra másolva!

A szakember Mladen Pejkovicsot váltja a pozícióban, feladata a társaság működésének átmeneti leállítása - tartalmazza az MTI-hez eljuttatott közlemény.

Az új vezető egyik első intézkedése a munkavállalók bérének határidőre történő kifizetése volt.

A vállalat vezetése jelenleg áttekinti a vállalat gazdálkodási mutatóit, és több forgatókönyvet dolgoz ki a DAM jövőbeni sorsát illetően. A lehetséges elképzelések között szerepel a vállalat működésének átmeneti felfüggesztése, illetve az értékesítés.

Almási Alex a társaság helyzetéről tájékoztatta Miskolc polgármesterét, a szakszervezeti vezetőkkel pedig a következendő héten tárgyalja meg a cég előtt álló alternatívákat.

Együtt keresnek megoldást az érintettek

Az új ügyvezető szükségesnek tartja minden érintett - kiemelten a miskolci városvezetés - bevonását a vállalat helyzetének és a cég előtt álló feladatok megoldásához. Közlése szerint a társaság határidőre kifizette a márciusi béreket, és rendelkezik a szükséges fedezettel a bérek és a hitelezői követelések jövőbeni teljesítésére is.

Jelenleg folyik a vállalat árukészletének értékesítése a DAM külföldi és hazai vevőinek, ugyanakkor az alapanyagok és forgóeszközök mielőbbi értékesítése létkérdés, hiszen ezeket már nem tudja hasznosítani a társaság.

Az erőfeszítések eredményeképp a DAM megőrizte likviditását, a termelés leállítása ugyanakkor elkerülhetetlen volt, mivel a diósgyőri kohászat a válságnak talán leginkább kitett autóipar beszállítója volt. A megrendelések mintegy felükre estek vissza, az árak pedig csaknem ugyanennyivel csökkentek. A vállalat veszteségei hirtelen drámai mértéket öltöttek, amelyet semmilyen módon nem lehetett ellensúlyozni.

A Diósgyőri Acélmű már többször felszámolták, de jelenlegi tulajdonosai eddig bíztak abban, hogy egy kedvezőbb iparági környezet és a racionalizálási programok kiutat jelenthetnek a cég számára. A várt pozitív fejlemények helyett bekövetkező válság azonban olyan nehéz helyzetbe hozta a céget, hogy az egyedüli ésszerű döntés a termelés leállítása maradt - közölte az új ügyvezető.