Megszűnik a Zoom.hu

Vágólapra másolva!
Alig egy évvel a start után eddigi tulajdonosa eladja a Zoom.hu-t, az új, egyelőre ismeretlen tulajdonos pedig nyomban beszünteti az internetes portál üzemeltetését. Az orgánum működtetése eddig vélhetően több százmilliós nagyságrendű összeget vitt el.
Vágólapra másolva!

Csütörtöktől nem frissül tovább a tavaly áprilisban indított Zoom.hu "videós hírportál" - értesült az [origo]. Kérdésünkre a szerkesztőség egyik tagja megerősítette, hogy a főszerkesztő a tulajdonos megbízásából kedden bejelentette a megszűnést.

Forrásunk szerint a főszerkesztő, Nagy József arról tájékoztatta a stábot, hogy a kiadó Hang Plusz Média Kft. valójában eladta a Zoom.hu-t egy meg nem nevezett cégnek, amely úgy döntött, hogy nem tart igényt a továbbiakban a szerkesztőség munkájára, és más munkatársakat sem bíz meg a hírportál készítésével. Ezt az információt egyelőre nem tudtuk megerősíttetni a tulajdonossal.

Egyes alkalmazottaknak munkát kínált a kiadó a szintén általa működtetett Propeller.hu-nál. A Medián Webaudit statisztikái szerint a Zoom.hu március végén még napi 50 és 100 ezer közötti egyedi látogatót vonzott, az utóbbi napokban azonban ez a szám 30 ezer körülire csökkent.

Az [origo] beszélt a szerkesztőség egy másik, egy hónappal ezelőtt hét társával együtt elbocsátott tagjával is. Úgy emlékezett, a gondok már akkor sejthetőek voltak, amikor Szűcs Péter főszerkesztő-helyettes és Lantai Miklós technikai vezető határozott idejű szerződését nem hosszabbították meg, és a helyükre sem vettek fel senkit.

Decemberben a tulajdonos mindenkit megnyugtatott, hogy 24 hónapra előre mindenkinek biztosított a fizetése, a hirdetések azonban továbbra is elmaradtak, ezért március végén elküldték azt az említett nyolc embert, akiknek a legmagasabb volt a fizetése. Nehezen kapták meg az elbocsátás után őket megillető pénzt, és a többiek fizetése is csúszik. Legutóbb készpénzben fizetett a kiadó, amire vélhetően a vállalat adóssága a magyarázat - állítólag telekommunikációs szolgáltatóknak jelentős összegekkel tartozik.

Forrásunk szerint az ígért másfél milliárddal szemben legfeljebb 500 millió forintot ölhettek bele a portálba. Úgy tudja egyébként, a céget több mint fél éve árulják, és egy ideig arról volt szó, hogy egy befektető több százmillió forinttal beszáll.

A Hang Plusz Média Kft. a T-Média Holding Zrt. tulajdonában áll, amelynek vezérigazgatója és egyetlen tulajdonosa Tarjányi Péter, a rendőrség különleges szolgálatának egykori őrnagya. Lapunk megkereste őt, munkatársa későbbre ígért visszahívást.

Tarjányié - Martinák Tamással közösen - a 2004 óta felszámolási eljárás alatt álló Proware Kft, amely a 2002-es kormányváltás után állami cégek átvilágítására nyert több megbízást. Indulásakor ezért a sajtóban többször az MSZP-hez közel állónak minősítették a Zoom.hu-t, amelyhez azonban jobb- és baloldali kötődésű lapoktól is szerződtettek újságírókat.

Akkori sajtóhírek szerint másfél-kétmilliárd forintos befektetéssel hozták létre az új portált, a videós tartalmak gyártásának szentelve kiemelt figyelmet (a lapnak saját stúdiója is van). Tarjányi Péter egy, a Heti Válasznak adott interjúban azt mondta, a pénz cégcsoportja különböző tevékenységeiből származik, például olaszországi ingatlan- és energiaüzletekből.

A felvetésre, hogy az internetes hírportálok versenye nem kecsegtet könnyű sikerrel, Tarjányi Péter akkor azt válaszolta: "Nem volt még olyan vállalkozásom, amelyet a kezdeteknél meg ne mosolyogtak volna a versenytársak. Aztán megelőztük őket."