Nem érte el a várt eredményt a Peugeot-Citroen

Vágólapra másolva!
A francia PSA Peugeot Citroen autógyárcsoport szerdán 10,97 milliárd eurós bevételt jelentett az első negyedévről, 24,9 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál, elmaradva az elemzői jóslatok 11,51 milliárdos átlagától is.
Vágólapra másolva!

Megjegyezték, hogy a franciaországi és a németországi "roncsprémium" programok valamelyest fékezték a zuhanást, de az összképen nem változtathattak. Egész évre továbbra is az értékesítés 20 százalékos visszaesését valószínűsítették a cégnél, és idén is veszteségre számítanak.

A Volkswagen csoport mögött a második számú európai autógyártó, a PSA Peugeot Citroen az első negyedévben 713 ezer járművet adott el, ez 18,7 százalékkal kevesebb az egy évvel azelőttinél, de nem sokkal rosszabb az átlagnál: Európában az első negyedévben 17 százalékkal kevesebb új autó kapott rendszámot minden márkát összesítve, mint a tavalyi első negyedben. A PSA Peugeot Citroen a járművei túlnyomó részét Európában értékesíti.

Március végén azonnali hatállyal elbocsátotta állásából a PSA Peugeot Citroen felügyelőbizottsága a vállalat vezérigazgatóját. Június elsejétől Christian Streiff helyét Philippe Varin veszi át, aki eddig a Corus acélipari csoport élén állt. Addig Roland Vardanega igazgatósági tag vezeti a francia autógyárcsoportot.

A csoport a Renault-val együtt 6 milliárd eurós kedvezményes hitelt kapott a francia kormánytól fejlesztések finanszírozására. A támogatásért cserébe a kölcsön ideje alatt az autógyártók egyetlen franciaországi üzemet sem zárhatnak be, és nem telepíthetnek külföldre.

Ezenkívül PSA Peugeot Citroen és a Renault 400-400 millió eurót kap abból a 3 milliárd eurós hitelből, amit az Európai Beruházási Bank (EIB)hagyott jóvá március elején a vergődő európai autóipar számára, főként azzal a céllal, hogy a pénzt környezetbarát, üzemanyag-takarékos járművek fejlesztésére fordítsák.

A PSA Peugeot Citroen várhatóan 11 ezer dolgozójától válik meg idén Európában, önkéntes leépítési program keretében. A PSA Peugeot Citroen 2007 végén több mint 207 ezer embert foglalkoztatott, ebből 114 ezret Franciaországban. A csoport tavaly novemberben már bejelentett egy önkéntes leépítési programot franciaországi üzemeiben, amely 3550 munkahelyet érintett.

A vállalatcsoport 2007-ben 885 millió eurós adózott eredményt ért el, de tavaly 343 millió eurós hiány volt az adó utáni rubrikában. Tavaly az üzemi veszteség 367 millió euró volt a 2007-es, 1,12 milliárd eurós üzemi eredmény helyett. A bevétel 7,4 százalékkal 54,4 milliárd euróra csökkent tavaly. A PSA Peugeot Citroen fő célja idén a készletek leépítése és az, hogy a vállalat 2010-re ismét nyereségessé váljék. Főként az idei év első felében számítanak nehéz körülményekre.