Bizottsági igen az új adótörvényekre

Vágólapra másolva!
A parlament költségvetési bizottsága kormánypárti és szabaddemokrata többséggel megszavazta a kormány által készített, de bizottsági módosító javaslatként benyújtott adótörvényeket módosító indítványokat csütörtökön.
Vágólapra másolva!

A bizottság ugyanakkor elvetette az ellenzéki pártok képviselői által benyújtott módosító javaslatokat, ezeket a kormány képviseletében megjelent Karácsony Imréné pénzügyminisztériumi szakállamtitkár sem támogatta.

A pénzügyminiszter még márciusban nyújtott be a parlamentnek egy adótörvényeket módosító csomagot, amelynek a tartalma a kormányváltás miatt változott. A kormány úgy döntött, hogy nem vonja vissza az eredeti javaslatot, és nem nyújt be újat helyette, hanem a kormány szándékainak változásait a költségvetési bizottság önálló módosító javaslataként fűzi hozzá az eredeti törvényjavaslathoz.

A képviselők a helyszínen kapták kézhez ezeket a Pénzügyminisztériumban készült bizottsági módosító indítványokat. Ezek közül az első az adózás rendjéről szóló törvényt módosítja, és arra az esetre készül fel, ha a Magyar Állam pert veszítene az Európai Bíróság előtt. Ekkor ugyan is meg kell teremteni az államháztartási támogatásokra jutó áfa levonhatóságát is. Ennek technikai szabályait tartalmazza a módosítás.

A módosítás kiiktatja a magyar jogrendből az összes olyan előírást, amely 13. havi munkabért, illetményt állapít meg.

A tb-törvény úgy változik, hogy akinek legalább 2 évi munkaviszonya van, annak a táppénze 70 százalékról 60 százalékra, míg akinek a munkaviszonya rövidebb, illetve kórházban fekszik, annak 60 százalékról 50 százalékra csökken. Az új európai parlamenti ciklusban a képviselők már az Európai Parlament biztosítási rendszerébe tartoznak. Az újraválasztott képviselők viszont eldönthetik, hogy az európai, vagy a magyar tb-rendszer vonatkozzon rájuk.

A kormány új intézkedése szerint az év második felétől a 20 százalékos áfa-kulcs 25 százalékra emelkedik, de lesz egy kedvezményes, 18 százalékos adókulcs is. A mostani módosítás tartalmazza azokat a vámtarifa számokat, amely alá tartozó áruk és szolgáltatások e kedvezményes kulcs alá kerülnek. Ebbe a körbe tartozik a tej és a tejtermékek, valamint az ízesített tej. Ez utóbbira rákérdezett Varga Mihály bizottsági elnök, de a pénzügyi szakállamtitkár csak a vámtarifa számok felolvasásával válaszolt. Az elnök megjegyezte, hogy maga is így kéri a kakaót a boltban.

A kedvezményes kulcs alá tartoznak a gabona, liszt, keményítő vagy tej felhasználásával készülő termékek, valamint a távhőszolgáltatás. Ez utóbbi azonban nem július 1-jétől, hanem csak augusztus 1-jétől lesz alacsonyabb adójú, mivel az Európai Bizottság 3 hónapon belül dönt arról, elfogadja-e a kedvezményes adókulcsot.

Az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) bevételi értékhatára - az áfa emelése miatt - 26 millió forintra emelkedik. Végül kikerült az eredeti adótörvény-módosító csomagból az összes olyan szabály, amely 2010 első napjától módosította volna a szabályokat. Ezekről új törvényjavaslat készül.

Az eddig felsorolt - fontosabb - szabályokat támogatta a költségvetési bizottság többsége. Az ellenzéki képviselők által benyújtott módosításokat viszont elvetette a Pénzügyminisztérium képviselője és a bizottság is.

Ezek közé tartozik a természetbeni juttatások tervezett megadóztatásának, illetve a jövedéki adó megemelésének elvetése. Varga Mihály kérdésére, hogy ez utóbbiból mennyi többletbevétele származik az államnak, Karácsony Imréné azt válaszolta, hogy a második félévben 16 milliárd forint.

A költségvetési bizottság végül vita nélkül szavazott a rendezett munkaügyi kapcsolatok követelményét érintő jogszabályokat módosító törvényjavaslathoz benyújtott képviselői indítványokról. Ezek egyes támogatotti körökben enyhítették volna a követelményeket, de a bizottság egy kivétellel elvetette azokat.