Szentgotthárdon sem kérnek a Fiatból

Vágólapra másolva!
Az Opel több európai egységéhez hasonlóan a magyarországi leánycég sem örülne, ha az anyavállalat házasságra lépne a Fiattal.
Vágólapra másolva!

A General Motors szentgotthárdi gyárában sem örülnének a dolgozók az Opel és a Fiat újabb házasságának, hiszen az a 2000-től 2005-ig tartó időszakban is problémákat okozott - közölte az MTI érdeklődésére kedden Vadász József. A Járműgyártók Szakszervezetének helyi elnöke hozzátette: motorokat rendeltek meg tőlünk, de a megállapodásban szereplő mennyiségnek csak egy részét szállították el.

A szentgotthárdi Opel gyárban kedden kifüggesztették a GM európai üzemi tanácsának közleményét, amelyben az üzemi tanács határozottan ellenzi, hogy a Fiat átvegye az Opelt. Az ügyletnek a szervezet szerint végzetes hatása lenne, az európai szakszervezetek és üzemi tanácsok drámai mértékű létszámcsökkentésektől és üzembezárásoktól tartanak.

Az Opel és a Fiat riválisok ugyanazon a piacon, azonos vevőkört céloznak meg. Az európai autógyárakban túltermelés van, ezek közül az egyik legnagyobb túltermelő éppen a Fiat. Az olasz cégnek az üzemi tanács és a szakszervezetek szerint nem a stratégiai partnerség a célja, hanem csupán a cégátvétel, és ez alapvető kockázatot jelent az európai munkahelyekre és üzemekre nézve.

Vadász József elmondta: azon kívül, hogy megismertetik az európai üzemi tanács álláspontját a dolgozókkal, Szentgotthárdon egyelőre nem kívánnak egyéb lépéseket tenni. A jelenlegi helyzetben nem lenne sok értelme és nem járna semmiféle eredménnyel egy figyelmeztető sztrájk megszervezése - fogalmazott a szakszervezeti vezető, aki megjegyezte: a szentgotthárdi üzem meglehetősen kiszolgáltatott helyzetben van, sorsa attól függ, hogy mi történik majd a General Motors európai üzemeivel.