Vágólapra másolva!
A Lufthansa rossz eredményekkel rukkolt elő, az múlt utolsó negyedében még nyereséget termelő cég veszteséges volt az idei év első három hónapjában.
Vágólapra másolva!

Európa vezető légitársasága, a német Lufthansa 256 millió eurós mínusszal zárta a január és március vége közötti időszakot, szemben az előző negyedévben elért 44 millió eurós nyereséggel.

Az adózás utáni veszteség főként a kereslet visszaesése és egyszeri tételek miatt jött össze. A Fraport, a frankfurti repteret üzemeltető cég részvényei például 35 százalékot vesztettek értékükből, ami 140 millió euróval terhelte meg az anyavállalat eredményét.

A Lufthansa bevétele idén az első negyedben éves szinten 5,6 százalékkal 5 milliárd euróra csökkent. A társaság vezetése arra számít, hogy a következő időszakban tovább csökken a bevétel, az üzemi eredmény pedig mérséklődni fog, de az év egészében a pozitív tartományban marad.

A szektor kilátásai egybként borúsak, legalábbis a Citigroup szerint, a bank elemzői úgy vélik, hogy az európai légitársaságok összesen 1,8 milliárd euró veszteséget szenvednek el az idei első negyedévben, főként az üzleti utak és a teherforgalom jelentős visszaesése miatt, a teljes utaslétszám pedig 8 százalékkal csökkenhet az egy évvel korábbiról.