Kiszáll a kgfb-piacról a TIR Biztosító

Vágólapra másolva!
A TIR hétfői hatállyal átruházza kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási állományát, szerződéseit az AIM Biztosítóra. A két biztosító által közösen kezdeményezett ügylethez a PSZÁF is hozzájárult.
Vágólapra másolva!

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) engedélyezte, hogy a TIR Biztosító Egyesület 2009. május 4-i hatállyal az AIM Általános Biztosító Zrt.-re átruházza - tette közzé közleményben a felügyelet. Az átruházást a két biztosító közösen kezdeményezte.

A felügyelet az AIM Általános Biztosító Zrt. - amelyenk egyedüli tulajdonosa az Opten cégnyilvántartása szerint a ciprusi Nicosia-ban bejegyzett Maclerdale Limited nevű cég - kérésére egyúttal engedélyezte azt is, hogy a biztosító 2009. május 4-től kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási tevékenységet is végezzen. Ennek feltétele, hogy a biztosító a határozat kézhezvételét követő 8 munkanapon belül igazolja: az alaptőke-emeléséről szóló 2009. április 23-i döntésének megfelelően az erre vonatkozó változásbejegyzési kérelmet benyújtotta a cégbírósághoz, illetve alapítója ténylegesen befizette a megfelelő pénzbeli hozzájárulást a biztosító bankszámlájára.

A felügyelet a TIR Biztosító Egyesület kérelmére hozzájárult ahhoz is, hogy a biztosító egyesület 2009. május 4-től megszüntesse kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási tevékenységét. Az egyesület ugyanakkor számos egyéb nem életbiztosítási ágazatban változatlanul tevékenységi engedéllyel rendelkezik. A pénzügyi hatóság kötelezte a TIR Biztosító Egyesületet, hogy az állomány-átruházási határozat kézhezvételétől számított 30 napon belül írásban értesítse minden olyan tagját az átadásról, akinek a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításán túl más biztosítása nem volt az egyesületnél. Az állomány-átruházással az egyesületi tagság ugyanis ezen - a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításon túl más biztosítással nem rendelkező - tagok esetében sem szűnik meg automatikusan.