Bajnai már az idei télre olcsóbb távhőt ígér

Vágólapra másolva!
Gázártárgyalásokon próbálja a kormány a lakosság számára is érezhetően érvényesíteni a világpiaci gázárak csökkenését. Emellett csökkenti a távhő áfáját, de a Fidesz szerint közel sem a kellő mértékben.
Vágólapra másolva!

A kormány a távhő áfakulcsának csökkentése mellett olyan intézkedéscsomagot tervez, amelynek révén sok embernek már az idén érzékelhetően olcsóbb lesz a távhő - közölte Bajnai Gordon miniszterelnök az MSZP-frakció hétfői ülése után. (Az általános forgalmi adó felső kulcsának mértéke 20-ról 25 százalékra emelkedik, ez alól lesz néhány termék kivétel a maga 18 százalékos kulcsával. A távhő esetében ez közel 10 milliárd forintos bevételkiesést jelent a költségvetésnek.)

A miniszterelnök a tervek között említette, hogy az idén őszi gázártárgyalásoknál a nagyfogyasztók számára érdemben csökkenne a gázár, és a távhőszolgáltatók az így elért nyereséget "továbbadnák" a fogyasztóknak. A gázártárgyalás arról szól, hogy az idén esedékes gázárkorrekciónál jelentősen csökkentek a világpiaci árak, ezt szeretnék érvényesíteni a nagyfogyasztók és a lakosság felé is - magyarázta a kormányfő.

A miniszterelnök szavai szerint a mai távhőrendszer pazarló, rugalmatlan és drága sok fogyasztó számára. A kormány célja, hogy a távhő-árcsökkentésen túl a támogatási rendszer átalakítása is azokat preferálja, akik bennmaradnak a távfűtési rendszerben.

A kormány az intézkedéscsomagot a nagyvárosok, köztük Budapest önkormányzatával is egyezteti, és azt kívánja elérni, hogy a rendszert olcsóbb, környezetbarátabb és takarékosabb legyen. Az ökoprogramra több mint 5 milliárd forinttal több jut, ennek keretében a távhővel fűtött lakások egyedi fűtésszabályozás bevezetésére pályázhatnak - emlékeztetett a miniszterelnök.

Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes úgy vélte, az intézkedésekkel a távhővel fűtők 15-20 százalékos versenyhátránya akár már az idén rendeződhet.

Hozzátette, októberig (a fűtési szezon beindításáig) a versenyhátrány csökkentésére további lépéseket tesznek, ezek között szerepel a nagyfogyasztói gázár bevezetése. E lépések szerinte azért fontosak, mert sok távfűtéses lakás le szeretne válni a rendszerről, ez azonban nemzetgazdasági és környezetvédelmi szempontból be nem látható következményekkel járna.

A Fidesz továbbra is azt javasolja, hogy a csökkenjen 5 százalékra a távhő áfája - mondta Szijjártó Péter, az ellenzéki párt szóvivője hétfőn, a miniszterelnök bejelentésére reagálva. Emlékeztetett arra, hogy a Fidesz és a KDNP már tavaly kezdeményezte a távhő áfájának 5 százalékra csökkentését, de a kormány akkor erről nem volt hajlandó érdemben tárgyalni.


A gázfogyasztás és a távhőfelhasználás szociális támogatása jövedelmi kategóriánként

Forrás: [origo]