Szépít a közszolgák bérén a cseh kormány

Vágólapra másolva!
A távozó cseh kormány 3,5 százalékkal emelte a közszférában dolgozók havi bérét - jelentették be a kormány hétfői ülése után Prágában. A cseh közalkalmazottak fizetését utoljára 2007-ben javították.
Vágólapra másolva!

Petr Necas munkaügyi és népjóléti miniszter szerint a béremelés mintegy félmillió embert érint. A hivatalnokok, az állami egészségügyi dolgozók, tanítók, katonák, a rendőrség és a papság tagjainak fizetése július elsejével emelkedik. A mintegy félmillió közalkalmazott közül 220 ezer az oktatásban dolgozik. A miniszter kijelentette: a béremelés nem fogja új kiadásokkal terhelni a költségvetést, mert a szükséges pénz a tárcánál már megvan. A közszféra béreinek 3,5 százalékos emelése az utóbbi időszak inflációjához viszonyítva csak mérsékelt kárpótlásnak tekinthető - tette hozzá.

A közalkalmazottak az utóbbi években több alkalommal is sztrájkkal fenyegetőztek, ha az állam nem emeli béreiket. A kormány azzal érvelt, hogy erre nincs meg a költségvetési fedezet. Miroslav Kalousek pénzügyminiszter korábbi kijelentései szerint csak akkor lehetne a közszférában bért emelni, ha jelentősen csökkenne a közalkalmazottak száma.