Vágólapra másolva!
A Synergon Informatika Nyrt. 38,2 millió forint adózott eredményt ért el az első negyedévben, szemben az egy évvel korábbi 746,5 millió forint veszteséggel - hozta nyilvánosságra a társaság kedden.
Vágólapra másolva!

A konszolidált, nem auditált, a nemzetközi számviteli elvek (IFRS) alapján készült mérleg szerint a cég az első negyedévben 4,06 milliárd forint bevételt ért el, ami 50 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit.

A vállalat a sokkal jobb eredményt a nagyobb árbevétellel, a hatékonyság növelésével, a költségek csökkentésével, szerkezetátalakítással és a közel duplájára ugró nettó fedezetösszeggel magyarázza.

A Synergon március végén közzétett nyilatkozatában az első negyedévre 100 millió forintot meghaladó üzemi eredményt várt, ami végül a gyorsjelentés szerint elérte a 171 millió forintot. Egy évvel korábban az üzemi veszteség 443 millió forint volt.

Lazarovits Márk, a társaság vezérigazgatója a közlemény szerint az év hátralévő részében a válság ellenére is jó eredményre számít, amit elsősorban a csoport megnövekedett fedezettermelő képességére alapoz. A cél az, hogy növekvő árbevétel mellett a 6-8 százalékos üzemi eredményhányadot érjenek el éves szinten.

A csoport első negyedéves nyereségéhez a legnagyobb mértékben, 33 millió forinttal a cseh leányvállalat, az Infinity a.s. járult hozzá, míg a magyar cégek, így a Synergon Informatika Nyrt. adózott eredménye összesen 4,3 millió forint volt.

A cseh cég első negyedéves bevétele 567 millió forint volt, gyakorlatilag ugyanannyi, mint egy évvel korábban, ám tavaly az első negyedévet még 30 millió forint veszteséggel zárta a vállalat.

Hasonló fordulat állt be a magyar cégek esetében is, amelyek tavaly az első negyedévben még 704 millió veszteséggel zártak. Az idén ezek a cégek jelentősen, 63 százalékkal, 3,5 milliárd forintra növelték bevételüket.

A Synergon jegyzett tőkéje március végén 1,91 milliárd forint volt, ugyanannyi mint egy évvel korábban. A saját tőke 4 százalékkal, 5,385 milliárd forintra csökkent. A társaság részvényeivel a BÉT "A" kategóriájában kereskednek, az értékpapír hétfői záró ára 579 forint volt, míg az elmúlt 12 hónapban 320 forint és 1330 forint között mozgott.